Еве што предизвикуваат халуциногени печурки на телото и мозокот

1346

Да ве натера да лажетеа

Многу луѓе кои користат печурки, ја опишуваат како да “гледаат звуци” и “слушаат бои”. Истражување од 2014 година го припишува овој ефект на начинот на кој псилоцибинот влијае на комуникацијата помеѓу различни нервни патишта во мозокот. Научниците дошле до засилена активност помеѓу различни мрежи, кои обично не комуницираат.

Овие халуцинации дозволуваат да разбереме како печурките можат да помогнат за лекување на депресија.

Дејвид Нет, невролог од Импириал колеџот во Лондон, автор на истражувањето врз псилоцибина објавено во 2012 година, исто така открива промени во шемите на мозочната активност при употреба на супстанцијата.

Додека некои области стануваат изразени, други се исклучени – вклучувајќи во регион, кој се смета дека игра улога во одржување на нашето чувство за “јас”.

Кај луѓето со депресија врските помеѓу мозочните кола во овој регион, поврзан со чувството на “јас”, се премногу силни. “Луѓето кои тонат во депресивно размислување – нивните мозоци се свеснобразни” – вели Нат за Psychology Today. Слабеењето на овие врски и создавање на нови би требало да обезбеди олеснување.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Продолжува на страна 3