Еве што предизвикуваат халуциногени печурки на телото и мозокот

1346

Може да почувствувате дека имате отворена свест и имагинативна

Откако психолози од Универзитетот Џон Хопкинс предизвикуваат исклучителнис искуства кај мала група доброволци со псилоцибин, учесниците велат дека тие се почувствувале повеќе отворени, со силно имагинација и способни да оценуваат убавината.

Кога научниците ги следеле волонтерите година подоцна, речиси две третини од нив велат дека ова е едно од најважните искуства во нивните животи. Речиси половина покажале зголемена отвореност кон нови искуства, отколку пред даја прифатат супстанцијата.

Некои корисници објавијаа трајни халуцинации и перцепции поврзани со ретка болест.

Уште од 60-тите години се пријавени за поединечни случаи на заболување познато со името трајно халуциногено перцептивно растројство, при што халуцинациите продолжуваат долго по усвојувањето на халуциногата материја, обично LSD.

Џон Холпорн, асистент по психијатрија на Харвард Факултетот за медицина и водечки автор на неодамнешна студија на оваа болест, вели:

“Изгледа неизбежно – врз основа на 20 поврзани истражувања кои датираат уште од 1966 година – дека барем некои индивидуи кои се користеле LSD особено доживуваат трајни перцептивни аномалии, потсетуваат акутна интоксикација, која не може да биде припишано на друго медицинско или психијатриска болест.“

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.