Зелката содржи многу витамини, како витамин А (особено пролетните видови), Б1, Б9, Ц-витамини.
Богата е со минерали, како фосфор, калциум, калиум, бакар, магнезиум, јод.
Големиот процент хлорофил кој го содржи го зајакнува создавањето на хемоглобинот и се спротивставува на анемијата. Но треба да запомните дека хлорофилот се губи со готвењето.
Затоа, најдобро е зелката да ја јадете свежа. Вистински лек за сè е свежиот сок од зелка, кој можете да го измешате со сок од морков и со неколку капки лимон за поубав вкус.
Сокот од зелка е корисен за враќање на рамнотежата на кожата, при проблеми со бубрезите и болки во мускулите, артритис, ревма и слично.
Помага при чир на желудник, цревни инфекции, паразити, астма, грип и во диетите за дијабетичари.
Исечкана на парчиња или издробена, зелката го има истото дејство како сокот, но во помала мера.