8 најчести летни болести

208

Во текот на летните месеци не се менуваат само временските услови, туку и нашето однесување.

Високи температури, нагли промени на температурата низ кои поминуваме, поминуваме многу време во вода, почесто јадеме надвор, често се потиме…

Сите овие фактори го зголемуваат ризикот од заболување од разни болести. И се чини дека, иако ризикот од зимски болести како што се грип или настинки се намалува во моментов, ние сè уште сме подложни на патологии предизвикани од патогени кои „преферираат топлина“.

Затоа, во денешната статија ќе ги разгледаме најчестите болести во лето, детално опишувајќи ги нивните причинители и симптоми, како и начините за спречување на нивното стекнување и моментално достапните третмани за борба против нив.

Зошто има почести болести во лето?

Тешко е да се одговори на тоа прашање, иако може да се објасни со интеракција на три главни „актери“: природата на патогенот, промените во нашето тело при високи температури и активностите што ги извршуваме во летните месеци.

Пред сè, важно е да се земе предвид природата на патогенот. Ако во зима рековме дека вирусите претпочитаат ниски температури бидејќи го користат студениот ефект врз нашиот респираторен епител за да предизвикаат респираторни заболувања, кај бактериите обично се случува спротивното. Бактериите претпочитаат топлина.

На ниски температури бактериите имаат тенденција да растат. Најјасен доказ за тоа е што храната ја чуваме во фрижидер за да спречиме брзо расипување, бидејќи студот го спречува растот на овие микроорганизми.

Колку е повисока температурата, толку побрзо ќе растат, додека не се надмине нивната максимална отпорна температура. Ако надвор е 5°C, ќе биде многу потешко за бактериите да растат отколку ако е 25°C. И дали бактериите претпочитаат топли месеци. Поради оваа причина, многу бактериски болести се почести во овој период од годината.

Второ, важно е да се земат предвид промените кои нашето тело ги доживува поради високите температури. А тоа е дека топлината нè тера да се потиме повеќе, да губиме течности и електролити, со здравствени проблеми до кои тоа може да доведе. Зголемувањето на температурата предизвикува проблеми со дехидрација, освен што воопшто го ослабува нашето тело.

Конечно, многу е важно да се земе предвид однесувањето што го стекнуваме во лето и активностите што ги спроведуваме. А тоа е дека наглите промени на температурата со прекумерна употреба на климатизери може да го ослабат нашиот имунолошки систем и да не направат поподложни на болести.

Покрај тоа, поминувате многу време на плажи и базени, ги менувате навиките во исхраната, го менувате начинот на кој спиете… Сето тоа го зголемува ризикот од заразување со одредени болести во летните месеци.

Кои болести се најчести во топлите месеци?

Како општо правило, болестите поврзани со консумирање на расипана храна се должат на брзиот раст на бактериите и оние поврзани со влагата. Имено, гастроинтестиналните и дерматолошките патологии се оние со најголема зачестеност во летниот период, иако мора јасно да се стави до знаење дека тие можат да бидат заболени во секое време од годината.

Сепак, постојат начини како да се спречи ширењето: грижете се за хигиената на храната подобро од кога било и ставете ја брзо во фрижидер, често мијте ги рацете, не поминувајте премногу време во вода, внимавајте на наглите промени во температурата, секогаш останете хидрирани, користете заштита од сонце, користете обувки на јавни базени.

Следењето на овие стратегии го намалува ризикот од заразување со повеќето болести што ги презентираме во продолжение.

1. Изгореници од сонце

Продолжува на страна 2