Овој мал безжичен сензор се вградува во мозокот без операција и исчезнува за неколку недели

340

Нов безжичен сензор кој може да се инјектира и се раствора во рок од неколку недели нуди револуционерен, безжичен метод за следење на здравјето на мозокот, потенцијално трансформирајќи ги третманите за невролошки состојби.

Нов сензор е развиен и тестиран на животни кој се вбризгува во телото и може да го следи здравјето на мозокот и се раствора за неколку недели.

Оваа медицинска иновација нуди потенцијал за минимално инвазивни човечки импланти за следење на состојби како што се трауматски повреди на мозокот или епилепсија.

Тоа е првиот безжичен сензор што може да се користи за следење на состојбите во телото без потреба од операција, вели Jules Magda од University of Utah in the US, кој не бил вклучен во истражувањето.

Коцкичка од метагел широка само 2 милиметри

Сензорот за кој станува збор, коцка од мек хидрогел со ширина од 2 милиметри, е дизајниран од Jianfeng Zang од Huazhong University of Science and Technology in China, заедно со неговиот тим. Тие вградиле прецизно распоредени столбови од воздух во хидрогелот за да создадат сензор за „метагел“. Оваа структура му овозможува на сензорот да ги насочува рефлексиите на ултразвучните бранови, кои ја менуваат формата како одговор на различни мозочни состојби, како што се притисок или температура, видливи со ултразвук.

Не се потребни жици или електроника. Речиси како метагелот да се однесува како мало акустично огледало што го менува својот одраз во зависност од околината, објаснува Zang.

Истражувањето поврзано со тој метагел е објавено во списанието Nature.

Се уште постои одредена непријатност при внесување

Во тестовите на стаорци и свињи, метагел сензорите го мереле притисокот, температурата, нивото на pH и протокот на крв, покажувајќи резултати споредливи со традиционалните жичени сонди. Интересно е што метагелот се распаднал на безопасни компоненти, како што се вода и јаглерод диоксид, во рок од четири до пет недели.

За вметнување на сензорот во мозокот се користи игла со голем дијаметар, што само по себе може да предизвика одредена непријатност. Magda, сепак, ја нагласува неопходноста од проверка на нетоксичноста на растворените метагели. И покрај ветувачките резултати, Zang истакнува дека долгорочното тестирање кај поголемите животни е од суштинско значење за да се осигури безбедноста и сигурноста на метагелот пред да се префрли на клинички испитувања на луѓе.

Првичните експерименти покажале минимален оток или имунолошки одговор во мозочното ткиво на стаорец по имплантација и деградација на сензорот, што укажува на ветувачка иднина за овие иновативни уреди во апликациите за медицински мониторинг.

Извор: New Scientist