8 најчести летни болести

489

2. Салмонелоза

Салмонелозата е почесто труење со храна во лето од предизвикувачкиот агенс „салмонела“, бактерија која најдобро се развива на високи температури. Нејзината инфекција обично е резултат на јадење лошо варено месо, лошо измиено овошје и зеленчук, сурови јајца или непастеризирани млечни производи.

Поради оваа причина, многу е важно да се почитуваат хигиенските правила во кујната и добро да се готви храната, бидејќи ако остане сирова, можно е бактериите сé уште да се живи и да не заразат. Во случај да јадете надвор, обидете се да го правите тоа на места каде што ги почитуваат санитарните услови.

Симптомите вклучуваат висока температура, тешка дијареа, болки во стомакот, чести гадење и повраќање, главоболка, слабост и замор… Посериозен е од гастроентеритисот, но обично не бара третман, бидејќи поминува сам по себе пред една недела.

3. Гастроентеритис

Продолжува на страна 4