Бебиња закопани под “змејски камен” кријат бизарна тајна ! Aрхеолозите запрепастени

484

Археолозите во Ерменија откриле фасцинантен базалтен „змејски камен“ висок 3,5 метри, кој датира од 16 век п.н.е. кој бил поставен над гробница во која имало останки на возрасна жена и две новородени деца.

Извонредното откритие покрена интригантни прашања за античките луѓе кои живееле во областа. Истражувачите првично мислеле дека двете бебиња се близнаци, но неодамнешната анализа укажува на посложена врска.

Змејските камења, или стелите, се исправени камени плочи со слики на животни, често пронајдени во Ерменија и соседните региони. Името е инспирирано од локалниот фолклор со приказни за змејови во форма на бикови, риби или змии кои ја чуваат водата и носат громови.

„Змеј1 и Змеј2“

Откриени се околу 150 змејски камења, главно срушени во затскриени области богати со вода, како што се планинските ливади. Археолозите ги класифицираат во три вида: оние со засеци во облик на риба (piscis), оние што личат на животни со шупливи рогови како што се козите и овците (vellus) и хибриди од овие двете.

Змејовиот камен на ова место е од типот vellus, прикажувајќи ја кожата на суштество со шупливи рогови со јасни уши, со рогови и течност што тече од неговата уста, што веројатно претставува вода или крв.

Откриен во 1980 година во близина на селото Lchashen, во близина на Севанското Езеро, овој змејски камен бил дел од античките гробишта наречени Hamaliri Taratsk. Областа даде вреден увид во животот на народите од бронзеното и железното време во Јужен Кавказ.

Во погребната комора, на околу 2,5 m под површината, имало скршена керамика, животински коски и скелет на возрасна жена, чии останки сега се водат како исчезнати. Остатоците се коски на две доенчиња, Змеј1 и Змеј2. Антрополошката анализа потврди дека тие биле на возраст до 2 месеци во моментот на смртта, а радиојаглеродното датирање ја сместува нивната смрт помеѓу 1616 и 1503 п.н.е.

Хетеропатерална суперфекундација

Иако е можно тие да се родени и закопани во различно време во тој опсег, истражувачите веруваат дека тие биле закопани заедно, имајќи предвид дека повеќегенерациските гробови не се типични за областа.

Геномските докази покажуваат дека доенчињата биле во роднинска врска од втор степен, веројатно две полусестри, тетка и внука, први братучеди или баба и внука. Со оглед на контекстот, истражувачите ја поддржуваат теоријата за полусестра, што веројатно укажува на редок случај на хетеропатерална суперфекундација, каде мајка носи близнаци од различни татковци.

Уникатноста на ова откритие лежи во комбинацијата на монументален змејски камен и погребување на две новороденчиња, што е ретка појава во Ерменија во доцно бронзено време. Истражувачите тврдат дека исклучителната природа на тој погреб го објаснува значењето на споменикот.

И покрај исчезнатиот возрасен скелет, кој може да даде повеќе одговори, ова откритие нуди фасцинантен увид во сложените општествени и семејни структури на древните ерменски народи.