Горчливо разочарување за уште еден популарен вештачки засладувач ! Студијата открива дека значително го зголемува ризикот од срцев и мозочен удар

413

Резултатите од една нова американска студија ја нагласуваат потребата од повеќе истражувања за здравствените ефекти на најчесто користените замени за шеќер.

Една неодамнешна студија покрена загриженост за ксилитол, популарен засладувач во пијалоците без шеќер, гуми за џвакање и паста за заби, поврзувајќи го со зголемен ризик од срцев удар и мозочен удар.

Рекламиран како додаток со ниски јаглени хидрати, природен и кето-пријателски додаток”, ксилитол е шеќерен алкохол кој природно се наоѓа во овошјето и зеленчукот, но во многу помали количини отколку во комерцијалните производи. Може да се синтетизира и од растителни материјали.

Во 2023 година, Stanley Hazen од Cleveland Clinic во Ohio ја открил врската помеѓу еритритолот, друг засладувач, и кардиоваскуларните ризици. Заинтересиран за ефектите на ксилитолот врз здравјето на срцето, Hazen водел студија во која биле вклучени 3.306 возрасни лица во САД и Европа.

1000 пати зголемување на нивото на ксилитол за 30 минути

Неговиот тим анализирал примероци од крвта на учесниците, земени по ноќен пост, за да го измери нивото на ксилитол. Во текот на три години, тие откриле дека учесниците со највисоки нивоа на ксилитол имаат една третина поголема веројатност да доживеат кардиоваскуларни настани како што се срцев удар или мозочен удар.

За да ја разберат оваа корелација, научниците ги проучувале ефектите на ксилитол врз човечките крвни зрнца и глувците, а нивното истражување е објавено во European Heart Journal.

Тромбоцитите, кои го спречуваат крварењето со згрутчување на местата на повреда, исто така може да формираат згрутчување во крвните садови, попречувајќи го протокот на крв во срцето и мозокот. Лабораториските тестови покажале дека човечките тромбоцити се повеќе склони кон згрутчување кога се изложени на ксилитол. Кај глувците, инјекциите на ксилитол довеле до побрзо формирање на згрутчување во вените.

Понатамошното тестирање вклучувало давање вода засладена со ксилитол на десет луѓе. Во рок од 30 минути, учесниците доживеале 1.000 пати зголемување на нивото на ксилитол во крвната плазма, со соодветно зголемување на активноста на згрутчување на тромбоцитите, особено кај оние со највисоки основни нивоа на ксилитол.

Импликации од истражувањето

Оваа студија повторно ја покажува итната потреба за истражување на шеќерни алкохоли и вештачки засладувачи. Тоа не значи да ја исфрлите вашата паста за заби ако содржи ксилитол, но треба да бидеме свесни дека консумирањето производ што содржи високи нивоа може да го зголеми ризикот од настани поврзани со згрутчување на крвта, нагласува Hazen.

Silvija Radenkovic од University Medical Center Utrecht во the Netherlands, која не била вклучена во истражувањето, ги коментирала наодите, истакнувајќи дека тие ја истакнуваат потребата од систематски студии за ефектите на вештачките засладувачи врз кардиоваскуларните ризици.

Извор: New Scientist