8 најчести летни болести

489

4. Отитис

Отитисот е многу чест во лето, по капењето во базен или на плажа, водата може да остане во увото, нешто што различни бактерии го користат за да растат, во случај водата да биде загадена со нив.

Повеќето случаи е надворешен отитис, кој се состои од воспаление на надворешниот слушен канал поради растот на овие патогени. Увото е најчест симптом, иако главоболки, црвенило во увото, треска, па дури и губење на слухот се исто така чести.

За да се спречи инфекција, важно е да не се плива во води кои изгледаат валкани и да се минимизира времето што го поминуваме со потопена глава во вода на која било плажа или базен. Сепак, третманот со капки за уши со антибиотици обично брзо ја решава болеста.

5. Циститис

Продолжува на страна 6