8 најчести летни болести

489

5. Циститис

Циститисот е најчеста уролошка болест и нејзината зачестеност е поголема во летните месеци, особено кај жените, бидејќи многу време во вода и/или со влажен костим за капење ги зголемува шансите за инфекција на мочниот меур предизвикана од бактерии.

Симптомите се следните: болно мокрење, постојана потреба за мокрење, ниска температура, непријатност во пределот на карлицата, заматена урина, урина со непријатен мирис, притисок во долниот дел на стомакот, мала количина на мокрење, па дури и крв во урината. Сепак, третманот со антибиотици обично е ефикасен.

6. Спортско стапало

Продолжува на страна 7