8 најчести летни болести

489

8. Коњунктивитис

Коњунктивитисот се состои од воспаление на коњунктивата, која е проѕирна мембрана што ги покрива очните капаци и рожницата. Може да биде предизвикана од бактериска инфекција, чиј ризик се зголемува дури и во лето. Но, покрај тоа, топлите месеци исто така се подобни да го претрпат ова воспаление без да бидат предизвикани од инфекција.

А тоа се нагли промени на температурата, хлор во базените, сол во морската вода, изложеност на сончево зрачење…

Сите овие ситуации можат да доведат до коњунктивитис, кој се изразува со следните симптоми, кои се особено озлогласени ако е од бактериско потекло: болка во очите, оток, црвенило, лакримација, формирање на нозете итн., иако видот обично не е засегнат.