Совети од експерти за побрзо закрепнување по COVID-19

740

Бројот на лица заразени со корона вирус за жал, се зголемува од ден на ден, па разговаравме со експертите, нутриционистот Тихана Пашалиќ и кулинарскиот мајстор Дамир Томаш за антикоронската диета, односно бевме заинтересирани како да јадеме за време на инфекција со корона и после лекување.

отвачот Дамир ни направи пет менија против короуната, додека Тихана ни рече каква треба да биде исхраната на заразените со круната и оние што се опоравиле.

Како што вели, прашањето што си го поставуваат заразените лица е како да се хранат со болеста и после тоа …

Не постојат убедливи докази дека одредена храна или диети можат да влијаат на имунолошкиот систем и со тоа да спречат инфекција или да излечат лице заразено со корона вирус.

Сепак, постојат неколку микроелементи како бакар, фолати, железо, селен, цинк и витамини А, Б6, Б12, Ц и Д кои играат важна улога во функционирањето на нашиот имунолошки систем. Општата препорака е да го храниме телото секојдневно со храна богата со хранливи материи што ќе ни даде енергија и градежни материјали, ќе помогне во одржување на имунитетот, ќе овозможи правилен метаболизам и општо правилно функционирање на организмот.

Доколку се појави инфекција, помогнете му на телото што е можно полесно да ја надмине болеста и што побрзо да се врати во првобитната состојба без сериозни последици – ни вели Тихана.

Продолжува на страна 2