Многу жени во храната додаваат ловорови лисја, особено во црвеното месо и живината, не знаејќи која е причината зошто ги додаваат, а кога ќе ги прашате тие велат: Да му дадат на јадењето мирис и вкус.
Додавањето ловорови листови во месото ги претвора триглицеридите во монолипиди.
За да го тестирате ова, исечете го пилешкото на половина и варете ја секоја половина во тава. Во едната тава ставете ловоров лист, а другата оставете ја без ловоровиот лист и по варењето запишете ја количината на маснотии во двете тави.
Ако имате ловорови лисја, не треба да одите во аптека, бидејќи неодамнешните научни истражувања покажале дека ловоровите листови имаат многу придобивки.
- Помагаат да се ослободите од многу здравствени проблеми и опасни болести.
- Лекуваат пречки во варењето, помагаат да се ослободите од надуеност, металоиди, киселост и запек.
- Со пиење топол чај од ловор ја регулирате подвижноста на цревата.
- Покрај тоа што го намалуваат нивото на шеќер во крвта, тие се и антиоксиданс.
- Му овозможуваат на телото да произведува инсулин со тоа што ќе го додадете во храната или ќе го пиете како чај еден месец.
- Го елиминираат штетниот холестерол и го ослободуваат телото од триглицериди.
- Многу корисни се за лекување на настинка, грип и силна кашлица, бидејќи се богат извор на витамин Ц.
- Можете да ги сварите листовите и да ја вдишите пареата за да се ослободите од флегмата и да ја намалите сериозноста на вашата кашлица.
- Ловоровите лисја штитат од срцев и мозочен удар, бидејќи содржат соединенија кои го штитат срцето и крвните садови.
- Богати се со киселини како што се кофеинска киселина, кверцетин, еигенол и партенолид, супстанции кои го спречуваат формирањето на канцерогени клетки во телото.
- Елиминираат несоница и стрес ако се земаат пред спиење и помагаат за релаксација и мирен сон.
- Пиењето шолја варени ловорови листови два пати на ден ги раствора камењата во бубрезите и лечи инфекции.