Што е генитална козметичка хирургија ? Повеќе мажи отколку жени, избираат генитална козметичка хирургија

446

Пластичната и гениталната козметичка хирургија се повеќе е популарна меѓу жените и мажите. Во оваа статија се разгледуваат некои од можностите на гениталната козметичка хирургија, без разлика дали тие можат да доведат до зголемено сексуално задоволство или не, пишува на сајтот medicalnewstoday.com.

Неодамна новинските сајтови соопштија за шокантен нов тренд меѓу некои мажи во врска белење на пенисот во Тајланд. Тоа повторно го насочува вниманието кон често конфликтните процедури за „подобрување“ на интимните делови. Денес постојат многу генитални козметички интервенции и други „подобрувања“, кои станаа достапни како за мажите, така и за жените.

Според Американското друштво на пластични хирурзи (ASPS), статистиката за пластичната хирургија покажува дека побарувачката на интервенции кои ја менуваат големината и обликот на внатрешните полови органи кај жените или надворешните срамни усни се зголемува за 39% во 2016 година во споредба со 2015 година.

Мажите исто така се фанови на естетските интервенции кои ја сочинуваат 8% од сите кои бараат козметички третмани во САД, велат од ASPS. На глобално ниво се спроведуваат годишно над 8.000 постапки за задебелување и продолжување на пенисот, соопшти Меѓународното друштво за естетска пластична хирургија.

Кои се гениталните „ажурирања“ и зошто ги избираме? Исто така, дали тие веројатно ќе го подобрат нашето чувство на самозадоволство и благосостојба?

Подолу ќе ги разгледаме овие прашања и ќе обезбедиме преглед на гениталната козметичка хирургија и што треба да се има предвид пред да легнете под нож.

Женска козметичка хирургија

Жените имаат избор на процедури за подобрување на гениталиите или подмладување. Скулптура на внатрешни срамни усни е можеби најпознатата генитална козметичка интервенција за жени. Ја намалува големината на една или двете надворешни усни.

Пол Баунуел, консултант за пластична и козметичка хирургија и член на Британската асоцијација на естетските пластични хирурзи (BAAPS), изјави „за Медикъл Њуз Денес“ дека повеќето жени, кои доаѓаат да се консултираат за генитална козметичка процедура е „поради функционални проблеми како непријатност при вежбање, јавање на коњи, возење велосипед и јога. Со некои видови на облека, долна облека и костими за капење, исто така може да им е непријатно “.

Според ASPS оваа козметичка интервенција чини околу 2,730 долари во САД. Понекогаш таа е придружена од постапка за намалување на клиторисот – иако овој тип интервенција може да се изврши одделно, која вклучува намалување на наборите на кожата кои „завршуваат“ на клиторисот. Ова може да се направи само за да се подобри изгледот по хируршката операција или да се промени клиторисот односно чувствителноста, иако од BAAPS забележуваат дека „има малку информации за резултатот“.

Затегнување на вагината

Друг вид козметичка интервенција која се нуди во некои клиники, е намалувањето на големината на најсрамното возвишение што е област точно под стомакот и над големите срамни усни. Овој дел од женското тело формира природна кривина, но некои жени може да се чувствуваат непријатно за големината. Во овие случаи често се врши липосукција, за да се отстрани вишокот на масти од оваа област, а понекогаш е потребно и отстранувањето на кожата.

Вагинално затегнување или вагинопластиката е постапка за „подмладување“, при која вагината на жената се стега. Оваа постапка често се бара од страна на жените откако ќе имаат природно раѓање. Вагинопластиката може да вклучува „резови“, иако понекогаш се нудат и инвазивни процедури, како ласерска хирургија. Овој тип на интервенција, исто така, покажа дека помага во стресната инконтиненција.

Повеќе контроверзни процедури

Некои „реконструкции“ или „подобрување“ на генитални процедури за жени биле предмет на многу поголеми контроверзии отколку други. Еден таков пример е химен-хируршката интервенција, која има за цел да „поправи“ скинатиот химен, тенка мембрана која го затвора вагиналниот отвор. Хименот се уништува за време на сексуален контакт или дури поради напнати физички вежби кои обично не реагираат на гинеколошкото здравје. Сепак традиционалната асоцијација со невиноста доведе до многу дебати во врска со легитимноста на процедурите за обновување на хименот.

Друг предмет на дебати во последно време се инјекциите кои тврдат дека го зголемуваат сексуалното задоволство на жените, наречени „О-истрели“ и „G-истрели“.

„О-снимки“ се кратки и се нарекуваат „снимки за оргазам“. Тоа се интервенции кај кои плазмата богата со тромбоцити, произлегува од сопствената крв на жената, се инјектира во клиторисот и соседната вагинална област. Ова треба да ја зголеми чувствителноста на клиторисот.

На ист начин „G-истрелите“ имаат за цел да ја зголемат површината на спорното и неостварливо чувствително кај жените G-место со иста цел – да ги подобрат сексуалното задоволство.

Но во разговорите со експерти „Медикл Њуз Денес“ посочува дека ефикасноста на овие постапки се базира на анегдотски докази и се уште не се спроведени убедливи студии за потврдување на степенот на успех.

Проф. Аш Мосаеби, консултант за пластична хирургија и член на советот на BAAPS, вели дека е тешко да се утврди дали или до каков степен овие „истрели“, ја зголемуваат силата на оргазмот, односно го постигнуваат саканиот ефект.

Машки генитални козметички интервенции

Мажите имаат помалку генитални козметички процедури. Најпознатите интервенции се оние поврзани со подобрувањето димензиите на пенисот и обично се два вида:

хирургија за продолжување на пенисот. Оваа постапка се заснова на отсекување на врската, која ги поврзува основата на пенисот со карлицата, па поголем дел од машкиот член да е отворен

Операција за задебелување на пенисот. Ова се однесува на додавање на дебелина кон големината на пенисот, што обично се врши преку отстранување на масното ткиво од другите делови на телото, која се наоѓа во суфицит, како што стомакот и инјектирањето нејзините под кожата на пенисот

Други процедури вклучуваат намалување или имплантација на тестисите. Скроталното редуцирање или скропопластиката вклучува отстранување на вишокот кожа од скротумот. Ова може да се бара од мажите кои се незадоволни од големината на скротум или поретко од вродена состојба.

Тестикуларна импланти обично се избираат од мажи кои ги изгубиле тестис по операцијата за отстранување на тумори или од такви чии тестиси никогаш не еволуирале природно.

Изненадувачки, според проф. Мозаеби, повеќе мажи отколку жени, избираат генитална козметичка хирургија – особено подобрување на пенисот. Но исто така е поверојатно да не се задоволни со резултатите. Истражувачите покажуваат дека мажите имаат многу ниски нивоа на задоволство по операцијата и тоа може да се сведе на особено нереалните очекувања, со кои тргнале кон интервенцијата. Општо земено само 35% од пациентите се задоволни од резултатот од операцијата.

Повеќе на оваа тема ⇓

Реставрација на вагината | Гинеколог од Загреб е спас за многу жени