Дали знаете за што служи опашката на кучето?

1353

Набљудувајќи кучиња, можеме да видиме вистински фестивал на различни опашки – од оние што потсетуваат на прекрасни пердуви, преку силни опашки слични на сабја, до извртени опашки налик на опашка.

Што точно е опашка и за што служи?

Опашката е продолжение на ‘рбетот. Составен е од опашкини пршлени, мускули, тетиви, крвни садови, нерви, а однадвор е покриен со кожа и влакна.

Кога станува збор за кучиња, опашката на ‘рбетот содржи, во зависност од кучето, од 6 до 23 високо-подвижни опашкини пршлени. Комбинацијата на сите горенаведени анатомски структури гарантира дека домашните миленици можат да ја движат опашката нагоре и надолу, лево и десно или во сите можни насоки.

Опашката е важна за комуникација

Постојат многу теории за улогата на опашките кај кучињата. Докажано е на пример, дека опашката игра важна улога во комуникацијата на кучињата. Позицијата и движењата на опашката можат да укажуваат на среќа, агресија, стрес или многу други емотивни состојби на миленичето.

Исто така, многу сопственици наведуваат дека само со набљудување на положбата на опашката на кучето, често е можно да се погоди што мисли миленичето. Значи, кога кучето ја држи опашката високо и ја мавта напред и назад, обично се чувствува добро. Кога покажува интерес за нешто или некого, опашката е во хоризонтална положба насочена кон земјата.

Спуштената опашка укажува на страв или потчинување. Кога опашката се поместува од хоризонтална во исправена положба и при тоа е „фиксирана“, тоа обично укажува дека кучето се чувствува загрозено или предизвикано. Кога опашката се спушта и кучето мавта со него лево и десно, тоа обично ни кажува дека миленичето е загрижено или несигурно.

Опашката има улога во комуникацијата и на други начини. Додека миленичето мавта со опашката, го шири својот специфичен мирис.

Затоа, може да се забележи дека доминантните поединки често ја држат опашката исправена, а исплашените и покорни кучиња ја спуштена меѓу нозете и не им дозволуваат на другите миленици да ги душкаат, со што се обидуваат да го одвлечат вниманието на другите кучиња.

Во одредени ситуации, кучињата ја користат опашката за понатамошно подобрување на рамнотежата и на тој начин вршат комплицирани движења како скокање, искачување, движење по закосен терен.

Исто така ги користат опашките кога треба брзо да се движат за да обезбедат пресврт, притоа задржувајќи го своето држење на телото.

Продолжува страна 2