Дали знаете за што служи опашката на кучето?

1248

Неправилно држење на телото и повреди на опашката

Неправилната положба на опашката може да има различни етимологии – развојни аномалии, повреди во текот на животот (нагмечување, фрактура), неправилна фузија на повредените структури на опашкиот дел од ‘рбетот.

Во случај на сомневање за потешкотии со опашката, треба да ја видите опашката на миленичето по целата должина за да забележите неправилности во континуитетот, можна болка, движење, оток.

Ако забележите дека вашето куче болно реагира на било каква манипулација со опашката, кога опашката е во неприродна положба или виси под агол, тоа е можна фрактура или фрактура на пршлените на опашката. За ваква промена треба да се посети ветеринар без одложување и да му се дадете на домашното милениче соодветна помош.

Ако станува збор за фрактура која се наоѓа поблиску до коренот на опашката, можни се последици од проблеми со мокрење или дефекација за што се препорачува ампутација на опашката.

Исто така, постои синдром на скршена или мртва опашка, особено забележана кај кучиња кои брзо мавтаат со опашката (главно ловџиски кучиња) или кучиња кои се капат во премногу ладна или премногу топла вода. Обично станува збор за повреда на мускулот на опашката која поминува спонтано за една до две недели.

Вашиот ветеринар со сигурност ќе утврди за какво однесување станува збор, дали за обична повреда или неправилна положба на опашката. Рентгенската снимка ќе ги отстранат сите сомнежи. Во согласност со природата и интензитетот на повредата, може да се утврди само закрепнување и прогноза.

Не сите кучиња имаат опашка

Некои кучиња се раѓаат со прилично голема опашка, додека некои кучиња се раѓаат со мала (рудиментирана) опашка. Понекогаш, од здравствени причини, неопходна е ампутација на опашката на домашното милениче.

Во секој случај, куче без опашка може да живее нормално и целосно функционално, без да го наруши квалитетот на животот на било кој начин. Убаво е да се има опашка, но може и без неа.