„Рускиот експеримент за спиење“ | Најболниот експеримент во историјата на човештвото | Видео

252

Руските истражувачи држеле будни пет лица 15 дена кон крајот на 1940-тите, користејќи експериментален гас за стимулација.

Испитаниците биле политички затвореници кои се сметале за непријатели на државата за време на Втората светска војна и им било кажано дека ќе бидат ослободени ако издржат еден месец без спиење.

Овој експеримент донесе големо страдање и страшни последици.