6 знаци на проблеми со срцето кои немаат врска со болка во градите

254

Иако болката во градите е симптом кој најчесто се поврзува со кардиоваскуларни проблеми, постојат голем број атипични симптоми кои може да укажуваат на тоа дека нешто не е во ред со срцето.

Високиот крвен притисок, згрутчувањето на крвта, аритмиите и проблемите со залисците може да предизвикаат зашеметеност, вртоглавица, отежнато дишење и болка во вилицата.

Бидејќи овие симптоми не се толку очигледно поврзани со срцето и се поврзани со други медицински состојби, тие често се занемаруваат, предизвикувајќи луѓето да ја одложат итната помош која спасува живот.

„Вообичаеното нешто што не загрижува е непријатноста во градите, но вистината е дека кардиоваскуларните проблеми всушност може да се сигнализираат со други симптоми“, објаснува др. Rigved Tadwalkar, овластен кардиолог во Providence Saint John’s Health Center во Santa Monica, California.

Трнци или болка во нозете

Болката во листовите или долниот дел на нозете, особено кога е придружена со оток, може да се должи на згрутчување на крвта во длабоките вени на телото, според Tadwalkar. Отекување на нозете може да се појави и ако срцето има проблеми со пумпање крв низ телото, што предизвикува намален проток на крв во нозете.

„Болката во нозете, иако изгледа толку далеку од срцето, всушност може да сигнализира дека нешто се случува со кардиоваскуларниот систем“, рече Tadwalkar.

Д-р. Joyce Oen-Hsiao, кардиолог и вонреден професор по клиничка медицина на Yale School of Medicine во Connecticut, лекувал многу пациенти кои доживеале вртоглавица и зашеметеност.

“Често е потребно малку детективска работа за да се утврди што точно ги предизвикува овие симптоми. Абнормалностите на крвниот притисок, вклучително и премногу висок или премногу низок крвен притисок, може да предизвикаат вртоглавица. Некои луѓе ќе доживеат палпитации или дополнителни отчукувања на срцето што може да предизвикаат зашеметеност,“ вели Oen-Hsiao.

Јака главоболка

Силната главоболка може да биде знак дека нешто не е во ред со срцето. Фронтална главоболка со болка што се чувствува преку челото и зад очите може да укаже на висок крвен притисок, според Oen-Hsiao.

„Некои луѓе не го чувствуваат својот крвен притисок, но во одреден момент, крвниот притисок станува малку превисок за нивниот мозок да може да се справи, а потоа добиваат фронтална главоболка и болка зад очите“, вели Oen-Hsiao.

Високиот крвен притисок што резултира со главоболки може да биде итен проблем, објаснува Tadwalkar. Ако притисокот е доволно висок и се одржува доволно долго, крвните садови може да пукнат.

„Корисно е да се поврзете со лекар, бидејќи би сакале да знаете дали вашиот крвен притисок се зголемува, за да може да се реши пред да се случи вакво нешто“, рече Tadwalkar.

Краток здив

Скратен здив е симптом поврзан со многу срцеви заболувања.

„Има толку многу состојби што ги оценуваме и третираме кои имаат отежнато дишење како примарна карактеристика што од наша перспектива, како кардиолози, тоа е прилично неспецифичен симптом, но е важен“, рече Tadwalkar.

Скратен здив, особено за време на напор, може да биде знак дека личноста има висок крвен притисок. Oen-Hsiao посочи дека гледа многу постари жени кои доживуваат отежнато дишење додека вежбаат.

„Штом ќе почнат да вежбаат, нивниот крвен притисок скока од нормалното основно ниво на навистина висок“ и развиваат отежнато дишење, објаснува Oen-Hsiao.

Ненадејното отежнато дишење кое се влошува со напор може да биде и знак за згрутчување во белите дробови. Може да има проблем со еден од срцевите залистоци, нарушувања на срцевиот ритам или дури и срцева слабост.

“Ако отежнато дишење е ненадејно и сериозно, или ако постепено се влошува, треба да посетите лекар,“ рече Tadwalkar.

Гадење или намален апетит

Гадење и губење на апетит може да бидат знаци на срцева слабост. Кога срцето почнува да откажува, течноста може да се акумулира во нозете и стомакот.

“Кога цревата се полнат со течност, тие не ги апсорбираат добро хранливите материи, што предизвикува луѓето да го губат апетитот и да се чувствуваат сити цело време,“ вели Oen-Hsiao.

Повремено, гадење и стомачни тегоби се единствените симптоми што ќе ги искусат пациентите со блокада на задната срцева артерија.

„Многу пациенти кои имаат срцев удар со артерија во задниот дел на срцето всушност нема да имаат болка во градите или отежнато дишење, тие само ќе добијат вистинска мачнина и стомачна болка“, заклучува.

Болка и стегање во вилицата

Некои луѓе со кардиоваскуларни проблеми ќе доживеат болка во вилицата и тежина што се шири нагоре по вратот, во вилицата и надолу во левата рака. Ова е почесто кога пациентите се напрегаат. Oen-Hsiao објасни дека овие симптоми може да бидат знак за срцев удар, но исто така може да бидат знак и за ангина. Луѓето кои чувствуваат болка во вратот и вилицата треба веднаш да бидат прегледани од лекар.

„Пронаоѓањето на непријатност и гадење во вилицата, особено со лошо дефинирана непријатност во градите, иако првично можеби не изгледа дека е срцева природа, би било нешто што треба некој итно да се однесе до одделот за итни случаи“, рече Tadwalkar.