ОПАКА БОЛЕСТ | Шокантните вести за Bruce Willis создаваат паника – Како да препознаете деменција? Ова се 10-те најчести симптоми

888

1. Проблеми со краткотрајната меморија

Меморијата што е оштетена, особено за краткотрајните сеќавања, се првите и раните симптоми на деменција. Овие промени се главно суптилни и обично вклучуваат краткорочна меморија. Постарата личност може да се сети на настани што се случиле пред неколку години, но не и што јаделе за појадок. Освен тоа, можно е човек да почне да заборава каде ги оставил очилата или некои други работи. Не е невообичаено човек да се изгуби или да се збуни затоа што не може да се сети зошто прави некоја акција или да заборави што требало да направи.

2. Тешкотии да се најдат вистинските зборови

Друг ран симптом на деменција е проблемот со изразување на сопствените мисли. Лицето со деменција може да има потешкотии да објасни нешто или да ги најде вистинските зборови за да се изрази. Разговорот со некој со деменција може да биде тежок и може да потрае подолго отколку што обично трае.

3. Промена на расположението

Промената на расположението е исто така честа појава кај деменцијата. Ако имате деменција, тешко ќе ја препознаете кај себе, но ова е нешто што може да се забележи кај некој друг со текот на времето. На пример, депресијата е типична за раната деменција како и другите нејзини симптоми. Заедно со промените во расположението, можете да видите и промени во личноста. Еден типичен тип на промена на личноста што се јавува со деменција е промената кон срамежливост и избегнување на социјални ситуации.

Продолжува на страна 3