ХРАНА КОЈА ПОМАГА ВО СПРЕЧУВАЊЕ СРЦЕВИ БОЛЕСТИ

1110

Промената на исхраната е голем предизвик за повеќето луѓе, но за да направиме уште еден чекор во спречување на кардиоваскуларни болести, понекогаш треба да се откажеме од некои стари и да ги замениме со нови навики.

Всушност, ваквата промена може да ви донесе многу добри работи, покрај здравјето секако, тука е и богато гастрономско искуство, во кое досега можеби немавте можност да уживате.

Еве неколку начини како да започнете.

1. Овошје и зеленчук

Многу истражувања покажале дека овошјето и зеленчукот се тесно поврзани со превенцијата од срцеви заболувања. Особено зелениот зеленчук (зелка, брокула…), како и друго овошје и зеленчук богати со витамин Ц. Имено, секој дневен оброк со овошје и зеленчук го намалува ризикот од срцеви заболувања за околу 4%, што е одлична причина да ги вклучите во вашата редовна исхрана.

Иако целото овошје и зеленчук генерално помагаат за здравјето на вашето срце, неодамнешното истражување покажало дека брокулата се издвојува во оваа група. Брокулата го намалува LDL холестеролот (лошиот холестерол) и го зголемува HDL холестеролот (добриот холестерол). Неодамнешните истражувања покажале дека брокулата, покрај горенаведениот ефект, помага и во зајакнување на срцевиот мускул.

2. Житарици

Заменете го секојдневниот бел леб со леб кој содржи цели зрна. Имено, може да го намали ризикот од коронарна срцева болест и мозочен удар за дури 40%!

Целите житарки се една од оние намирници чие извонредно влијание врз превенцијата од хронични болести е многу потценето. Целите житарки содржат многу антиоксиданси, минерали и витамини. Сите овие состојки делуваат синергетски за да го спречат развојот на срцеви заболувања.

3. Јаткасти плодови

Тие се одличен извор на мононезаситени масни киселини кои позитивно влијаат на здравјето на кардиоваскуларниот систем. Истражувањата покажале дека секојдневното консумирање јаткасти плодови го намалува ризикот од коронарна срцева болест за дури 30%! Овој ефект е уште поизразен доколку јаткастите плодови во вашата исхрана ги заменат „преработените“ грицки богати со шеќер и заситени масти.

4. Омега-3 масни киселини

Првиот показател за придобивките поврзани со омега-3 масните киселини доаѓа од студијата спроведена меѓу Инјуитите на Гренланд кои, и покрај исхраната која се базира речиси исклучиво на консумирање животинско месо кое доаѓа од морето, се изненадувачки со здраво срце. Повеќето риби, особено масните како лососот, сардините и скушата, содржат големи количини на различни киселини, вклучително и омега-3 масни киселини, кои играат важна улога во спречувањето на одредени срцеви заболувања.

Други поголеми потрошувачи на риба, како што е популацијата на Јапонија, имаат пониска стапка на коронарна срцева болест за речиси 90% од населението во Северна Америка каде што, во просек, се јаде значително помалку риба.

5. Зелен чај

Неодамнешните студии покажуваат дека луѓето кои пијат најмалку две шолји зелен чај дневно (околу 500 ml) имаат 16% помала стапка на смртност од оние кои пијат помалку. Овој ефект е особено изразен кај жените: Додека стапката на смртност кај мажите кои редовно пијат чај е намалена за 12 отсто, кај жените е намалена за 23 отсто!

6. Чоколадо

Луѓето кои редовно консумираат 70 проценти темно чоколадо (околу 20 g на ден) покажуваат значително подобрување на крвта, за разлика од оние кои јадат „преработени“ чоколади, кои содржат многу малку какао.

7. Црно вино

Црното вино е комплексен производ кој содржи неколку илјади хемиски соединенија, но генерално се признава дека позитивните ефекти се поврзани со умереното консумирање вино, главно поради молекулата наречена resveratrol. Оваа молекула, која се наоѓа во значителни количини само во црното вино, има голем број позитивни ефекти врз кардиоваскуларниот систем, вклучувајќи го ограничувањето на формирањето на згрутчување на крвта што може да ги блокира крвните садови, предизвикувајќи сериозни проблеми.