ОПАКА БОЛЕСТ | Шокантните вести за Bruce Willis создаваат паника – Како да препознаете деменција? Ова се 10-те најчести симптоми

878

Легендарната ѕвезда на акционите филмови Bruce Willis, наводно, се бори со раното губење на меморијата и се притиснал во кариерата за да заработи што е можно повеќе пари додека сè уште може да работи.

Деменцијата е хронична, глобална, вообичаено неповратна загуба на паметењето. Дијагнозата се базира на клиничката слика; се користат лабораториски тестови и испитувања со слики за да се идентификуваат причините кои можат да се лекуваат. Губење на меморијата, промени на личноста и промени во социјалното однесување се само некои од симптомите на деменција кои најчесто се припишуваат на староста.

Условите кои го нарушуваат размислувањето, меморијата, расудувањето и способноста за користење јазик може да предизвикаат деменција. Некои од нив се болести и инфекции кои го зафатиле мозокот, траума на мозокот или главата, менингитис, недостаток на крв и кислород во мозокот што може да резултира од мозочен удар.

Најчесто се јавува кај луѓе постари од 60 години, а околу 6 од 100 луѓе постари од 65 години ќе го развијат. Може да се појави и кај помлади луѓе, иако оваа состојба е многу ретка пред 1960-тите. Раниот почеток на болеста може да започне кога луѓето се во триесеттите, 40-тите или 50-тите години.

Еве некои од симптомите на деменција ⇓

Продолжува на страна 2