9 спасоносни решенија со кои бебето ќе престане да плаче

390

Бебињата дури половина од својот ден поминуваат во плач само затоа што не постои друг начин на кој би можеле да ви дадат до знање дека имаат проблем.

И додека од мајката се очекува едноставно да знае што значи детското плачење, во реалноста потребно е време (и трпение да го научат јазикот на секој конкретен тип на плачење. Сѐ уште не знете што значи плачот на вашето бебе? Искористете ја листата на совети кои сигурно ќе ви помогнат да разберете зошто вашето бебе плаче и како повторно да го направите среќно.

ЗАПОЧНЕТЕ ОТТУКА

Јас сум гладно

Ова е број еден на листата на проверка и овој проблем е лесно да се реши. Ако плачењето е гласно и се повторува, станува луто, обидете се да го нахраните бебето.

УШТЕ ПЛАЧЕ …

Треба да ждригнам

Ако плачењето е пискливо и жестоко и ако телото на бебето е круто, можеби го мачат ветрови. Обидете се да го подигнете на рамото и нежно лулајте го или легнете го на стомак на својот скут и нежно тријте му го грбот одоздола нагоре.

УШТЕ ПЛАЧЕ …

Мора да се смирам

Што ако плаче прво потивко, а потоа сѐ погласно, а сепак знаете дека е сито? Во утробата вашето бебе цело време беше сито и се чувствувало заштитено и тоа сака да го има и понатаму. Обидете се да го смирите со цуцла (иако ова не е препорачливо особено ако е помало од четири недели и ако го доите, бидејќи тоа може да го наруши редовниот ритам на доењето) или поттикнете го да се забавува со некоја играчка за заби.

Некои бебиња, особено оние на возраст под три месеци, едноставно имаат потреба нешто да цицаат, па затоа плачат, но пред сѐ бидете особено сигурни дека е сито.

УШТЕ ПЛАЧЕ …

Уморно сум

Дали плачењето е тивко и брзо почнува и запира ? Ако е така, тогаш бебето е веројатно уморно, особено ако при тоа и зева, а очните капаци се розови. Обидете се да го наместите за спиење на начин на кој ќе ви одговара најдобро за да можете да го лулате, а можете и да го оставите да плаче неколку минути пред да заспие.

УШТЕ ПЛАЧЕ …

Не ми е удобно

Без разлика дали го надразнуваат пелените, има премногу тесна облека или можеби му е премногу топло или ладно, соблечете го, проверете ја причината и прсоблечете го.

Продолжува на страна 2