ОПАКА БОЛЕСТ | Шокантните вести за Bruce Willis создаваат паника – Како да препознаете деменција? Ова се 10-те најчести симптоми

888

4. Апатија и невнимание

Апатијата или непромисленоста обично се јавува кај раната деменција. Лицето со симптоми може да изгуби интерес за претходните хоби или активности. Често се случува луѓето повеќе да не сакаат да излегуваат или да прават нешто забавно. Тие исто така би можеле да изгубат интерес да поминуваат време со пријателите и семејството и може да изгледаат емотивно рамнодушни.

5. Тешкотии во извршувањето на нормалните задачи

Суптилната неспособност или способност кај личноста да ги заврши нормалните задачи може да укаже дека некој има рани симптоми на деменција. Ова обично започнува со тешкотии при извршување на посложени задачи како размислување и плаќање сметки или играње игри кои имаат многу правила. Исто така, може да има потешкотии во усвојувањето на некои нови правила или рутини.

6. Конфузија

Кај некои луѓе, конфузијата е еден од првите симптоми на деменција. Кога луѓето ги губат сеќавањата или се губат во мислите, може да се збунат и во препознавањето на лицата, пронаоѓањето на вистинските зборови и слично. Поради оваа причина, може да се појави конфузија која може да се однесува на различни ситуации. Ова може да се однесува на губење на лични предмети, знаење за тоа кој ден е или на потешкотии со личност која веќе ја запознале.

Продолжува на страна 4