Револуционерен медицински чекор | Научниците излечиле и регенерирале срце оштетено од срцев удар

236

Помалку од еден процент од возрасните срцеви клетки на срцевиот мускул можат да се регенерираат бидејќи кардиомиоцитите што ги имаме кога ќе умреме се главно истите што сме ги имале во првиот месец од животот, што значи дека срцевите удари и срцевите заболувања можат да го остават срцето во трајно кревка состојба.

Научниците развиле нова техника која може да ги поправи, па дури и да ги регенерира клетките на срцевиот мускул по срцев удар или миокарден инфаркт. Иако досега е тестирана само на глувци, доколку истото функционира и на луѓето, потенцијално оваа техника би можела да биде спасоносна терапија за луѓето кои доживеале срцев удар.

Техниката користи синтетичка рибонуклеинска киселина (mRNA), која создава „нацрт“ на секвенци на ДНК кои телото потоа ги користи за да изгради протеини кои ги формираат и регулираат нашите клетки. Со прилагодување на mRNA, научниците можат да дадат различни насоки за различни биолошки процеси.

Инструкциите наредени на овој начин ја промовираат репликацијата на клетките на срцевиот мускул (кардиомиоцити) преку два таканаречени мутирани транскрипциски фактори, Stemina и YAP5SA. Во основа, идејата е дека клетките на срцевиот мускул, кои имаат многу мала способност да се регенерираат, повеќе делуваат како матични клетки, кои телото може да ги претвори во разни други видови специјализирани клетки.

Никој не успеал да го направи ова до овој степен и мислиме дека може да стане можна терапија за луѓето, вели биологот Robert Schwartz од Универзитетот во Хјустон во Тексас и еден од авторите на новата студија објавена во Journal of Cardiovascular Aging.

Помалку од еден процент од возрасните клетки на срцевиот мускул можат да се регенерираат бидејќи кардиомиоцитите што ги имаме кога ќе умреме се главно истите што ги имавме од првиот месец од животот, што значи дека срцевите удари и срцевите заболувања можат да го остават срцето во трајно кревка состојба.

Во експериментите во садови за култура на ткиво и живи глувци, се покажа дека Stemin вклучува својства слични на матични клетки во кардиомиоцитите, додека YAP5SA промовира раст и репликација на органи. Научниците го опишаа процесот како револуционерен во областа на медицината.

In vivo студија која вклучи живи глувци погодени од оштетено срце покажала дека јадрата на миоцитите се реплицираат најмалку 15 пати во 24 часа по инјекциите на мутираните фактори на транскрипција, Stemin и YAP5SA.

Кога двата фактори на транскрипција биле инјектирани во срцата на возрасни глувци со инфаркт, резултатите боле зачудувачки. Лабораторијата открила дека срцевите миоцити брзо се размножуваат во рок од еден ден, додека срцата биле поправени во текот на следниот месец до речиси нормална функција на пумпање на срцето со мали лузни, Schwartz.

Синтетичката mRNA додадена во клетките исчезнале за неколку дена, исто како и mRNA произведена во нашите тела, велат научниците. Ова и дава предност на новата техника во однос на процесите на генска терапија, која не може лесно да се запре или отстрани откако се во тек.

Останува да се види дали пристапот може успешно да се пренесе кај луѓето и ќе бидат потребни уште многу години истражување за да се доведе ова во ефикасна терапија, но научниот тим што го спроведе ова последно истражување е уверен во позитивен исход.

Ова е голема студија за регенерација на срцето, особено со оглед на паметната стратегија за користење на mRNA за испорака на Stemin и YAP5SA, вели биологот Siyu Xiao од Универзитетот во Хјустон.

Извор: Science Alert