Подмладување на вагината | Вистина или заблуда

1528

Возраста, како процес, не ја заобиколува вагината и јасно е дека крајниот услов на сегашната глобална култура – да остане засекогаш млад и убав, некако мораше да го стигне и овој орган.

Терминот – анти-стареење на вагината, што подразбира третмани кои водат кон спречување на стареење на вагиналното ткиво, станува сè попопуларен. Секој ден, медиумите се преплавени со разни информации на оваа тема. Одредени поими, како роса, веќе влегоа во жаргонот, а сите можевме да прочитаме пред неколку дена дека познатата холивудска актерка редовно оди на изложување на пареа во вагината за да ја зачува еластичноста. Се рекламираат разни ласерски третмани, а најновиот метод е вагинално подмладување со методот PRP.

Овој метод вклучува извлекување на плазма од женска крв, која е богата со фактори на раст и други корисни соединенија и директно инјектирање во вагината. Се разбира, првото прашање што една жена си го поставува е: што од сето ова е вистина? Дали вагината е навистина стара и дали има помош за тоа? Како што со текот на годините кожата на лицето губи колаген и еластичност, тоа се случува низ целата кожа и мукозните мембрани на сите наши органи.

Што се смени?

Точно е дека возраста, како процес, не ја заобиколува вагината и јасно е дека крајното барање на сегашната глобална култура – да остане засекогаш млада и убава, некако мораше да стигне до овој орган, кој е симбол на жената. Бидејќи кожата на лицето со години губи колаген и еластичност, тоа се случува во целата кожа и мукозните мембрани на сите наши органи. Вагината е уште повеќе изложена на овие процеси, бидејќи оваа мукоза комуницира директно со надворешното опкружување и е природно опкружена со многу видови бактерии, па затоа е неопходно да се бориме против нив. Породувањето остава последици во однос на истегнување на ткивото и нарушувања на статиката на карлицата. Но, дури и жени кои не родиле, имаат проблеми со влегување на мочниот меур во менопауза, бидејќи недостатокот на естроген во менопаузата влијае на еластичноста на мускулното и сврзното ткиво. Исто така, со возраста, се менува природната киселост на вагината, а недостатокот на хормони создава основна средина, што ја уништува природната одбрана на мукозната мембрана. Тоа се факти и секогаш било така, но се поставува прашањето како овој проблем сега стана во фокусот на интерес? Со продолжувањето на животот на човекот, се случило подоцнежно раѓање и продолжување на сексуалната активност на жените. До пред неколку години, пациентите во канцеларијата никогаш не сакаа да зборуваат за проблемите што ги имаат, како што се сувост на вагината или колапс на мочниот меур, сè додека проблемот не стана толку голем што спречи нормално функционирање на животот. За операцијата, таканаречената вагинална пластична операција, чија цел е подигнување на мочниот меур и зајакнување на sидовите на вагината, се зборуваше само кога проблемот стана неподнослив. Медицината не се справи со овој проблем посериозно, бидејќи овој проблем е повеќе поврзан со удобност отколку со здравје во најтесна смисла на изразот – иако имате пролапс на мочниот меур или матката, можете да живеете сто години со таа дијагноза. На крајот на краиштата, така живееа нашите баби.

Вежба и грижа

Можеби најважната препорака е постојано да се прават Кегел вежби кои го зајакнуваат карличниот под. За прв пат во последните десет години, жените јавно зборуваа за тоа и се обидоа да најдат решение за овој проблем. Отпрвин, се сфати, иако тие дури и не разговараа за тоа, дека нема жена што нема ниту една од овие тешкотии. Потоа почнаа да зборуваат поотворено за тоа, споменувајќи вежби за зајакнување на карличниот под, зборувајќи за лосиони и шампони за интимна нега, за вагинални пробиотици. Се разбира, таму е отворено целосно ново полигон за тестирање на индустријата за масовни потрошувачи – и како сега знаете кое од овие е реално? Постојат неколку медицински факти кои можат да ни помогнат во ова. Овој орган, како и целото тело на жената, треба да се грижат. Друга важна информација е дека со продолжувањето на животот на човекот, се случило подоцнежно раѓање и продолжување на времето на сексуална активност на жените. Сега, одговорот на прашањето колку години е нормално жената да биде сексуално активна е: до крајот на својот живот. Ова значи дека мора да се обидеме да ги одложиме негативните последици од годините: вежбање, зачувување на нормалната флора, нега и разумни третмани. За секој понуден третман, пред сè, важно е да не му наштети. Медицината дојде до заклучок дека плакнењето на вагината, кое до пред неколку години се препорачуваше како лек за секого, е штетно, бидејќи ја нарушува природната одбрана на вагината и помага во ширењето на инфекцијата. Изложеноста на топла пареа или примена на средства кои ја нарушуваат природната одбрана на мукозната мембрана и ја менуваат киселоста, исто така е штетно. Новите третмани допрва треба да се докажат и демонстрираат во пракса и не треба да се преценуваат или потценуваат на самиот почеток.

Важно е да започнеме да зборуваме за тоа и заедно да ја бараме најдобрата опција. Секако, ќе се покаже дека ништо не е универзално и дека мора да постои индивидуален пристап за секоја жена.

Правилна хидратација

Што точно можеме да сториме по 45 година за да ја задржиме вагината помлада? Постојат неколку едноставни правила. Прво, важно е да се знае дека ненадејната загуба на масно ткиво се рефлектира и во изгледот на гениталиите и дека ова изгубено масно ткиво е тешко да се поврати во овој регион. Исто така, соодветна хидратација е важна. Ако не се внесе доволно течност во телото, ткивото на вагината брзо станува суво и нееластично. Можеби најважната препорака е постојано да се прават Кегел вежби кои го зајакнуваат карличниот под. Најлесно е да ги вежбате со доброволно прекинување на протокот на урина наутро, при првото мокрење. Ова е најлесниот начин да научите кои мускули да ги стегате. Доколку овие вежби се прават редовно, тие многу помагаат да се спречи паѓањето на мочниот меур и да се подобри квалитетот на врската. Недостатокот на естроген може да се компензира со вагинални пробиотици и средства кои ја обновуваат природната киселост на вагината. Редовниот сексуален однос придонесува за подобра циркулација и со тоа се зачувуваат еластичноста и влагата на вагината. Секој искусен оргазам ја забрзува циркулацијата и ги зајакнува мускулите. Недостатокот на естроген може да се компензира со вагинални пробиотици и средства кои ја обновуваат природната киселост на вагината. Ако проблемот со сувост на вагината е голем, кремите со естроген може да се користат локално за да се врати тонот на ткивата. Првиот чекор е отворено да разговарате со вашиот гинеколог за секој проблем што ве мачи и заедно да пронајдете решение. Како што можете да видите, изборот е навистина одличен и со редовно одење на гинеколошки преглед, навремено може да се забележи појава на вагинална атрофија или склероза, а интензивните третмани и третмани можат да спречат болести и да го забават процесот на стареење на вагината. Признавам дека во овој домен, ние, гинеколозите, имаме предност во третманот на пациентите во споредба со нашите машки колеги, бидејќи не само што ја знаеме теоријата, туку и го чувствуваме проблемот.