Нашата храна во очите на кучињата

1398

Кога се милениците во прашање, најдобро е да ја јадат храната која е наменета токму за нив. Но, некогаш толку милно нè гледаат што не можеме да одолееме, а да не им дадеме да пробаат од нашата храна.

Ова не е секогаш паметен избор, бидејќи тие јадат многу намирници, но не сите се добри за нив. На пример, никогаш не смеете да им давате кромид, лук, чоколади, грозје или гуми за џвакање.

Но, постои храна што можете слободно да им ја давате, па дури и да ја вклучите во комбинирањето на дневните менија:

Моркови

Можете да им ги давате свежи како грицки, или сварени како додаток на конзервираната храна или вареното месо. Но, не претерувајте, бидејќи содржат многу скроб.

Путер од кикирики

Иако не смеете да го давате во големи количини, воопшто нема да наштети ако 2-3 пати неделно додадете путер од кикирики во нивната храна или им дозволите лизнат од лажица.

Јајца

За да бидат безбедни за вашето куче, потребно е јајцата да се тврдо сварени. Можете да им ги давате наутро, со првиот оброк.

Продолжува на страна 2