Ако не сакате пиво, тоа не е до вас | Еве кој е виновникот

977

Пивото е едно од најпопуларните алкохолни освежувања и ако не го сакате, големи се шансите да сте единствени во вашата компанија што не ви се допаѓа. Ако го забележите следниот пат, тогаш можете слободно да ги „обвинете“ гените и еволуцијата.

Вкусот на пивото и начинот на кој го послужувате има еволутивна позадина, кога мозокот и сетилата им помогнаа на нашите предци да се држат настрана од потенцијално опасна храна. Таков рефлекс што некои исчезнаа со текот на времето, но мал број луѓе останаа до денес.

Кога рецепторите на јазикот регистрираат одреден вкус, тие преку нервите испраќаат сигнал до мозокот. Во човечкото тело има 25 рецептори за горчлив вкус, додека, на пример, за солено, има два. Поради самиот состав на пивото, најмалку три од овие 25 рецептори се активираат и сигнализираат многу горчлив вкус кога ќе испиете голтка пиво.

Горчливиот вкус за време на еволутивните фази остана знак на неисправна и отровна храна, па затоа нашите предци избегнуваа горчлива храна. Во денешно време, ова не значи дека пиво или кафе без шеќер може да ве отруе, туку дека ви останува ген во далечен роднина, за кој можете да го обвините дека не сака пиво.

Кога нешто не ви се допаѓа, не треба да го јадете или пиете, мислејќи дека по некое време ќе ви се допадне. Но, погледнете ги вашите пријатели кои пијат пиво. Тие јадат кикирики, чипс или солено овошје. Ова се случува затоа што тие треба да го „омекнат“ горчливиот вкус на пивото со подеднакво интензивен вкус, во случајов солен и луд вкус.