Децата и создавање навики | Зошто децата го копираат однесувањето на своите родители?

550

Секој кој има дете или работи со деца знае дека тие апсорбираат сè околу себе како сунѓер, особено во раното и средното детство. Без разлика дали се работи за позитивни или негативни навики, факт е дека детето ќе го повторува она што гледа.

Детето се уште не ја формирало сопствената личност и учи преку она што го гледа околу себе. Тоа е начин на учење кое во психологијата се нарекува учење по модел.

Еве што е учење по модел и зошто децата ги копираат своите родители

Учење по модел е форма на учење, по кое детето го гледа моделот (узорот) родители и усвојува одредени ставови и модели на однесување со активно имитирање, иако потенцијално моделот (родителот) немал намера тоа да ги научи, и често дури и не е свесен дека тоа му го пренесува на детето. На пример, ако родителот вика на детето поради тоа што се расправало во училиште или викало за време на часот, со цел да му каже дека тоа не е дозволено, детето поблиску забележува она што гледа, а не она што слуша, а тоа е дека родителот и самиот вика.

Колку децата се помали, дотолку родителите, (или старателите) со кои се најчесто во контакт, се најголемиот модел. Тие учат преку набљудување и имитирање на околината. Ако родителот вика на детето и истовремено му кажува дека не треба да се расправа во училиште со другите и да вика на нив, детето ќе меморира она што гледа,а тоа е – викање.

Токму така се стекнуваат и навиките, и позитивните и негативните. Споменатиот пример на врескање е еден од нив, но децата со набљудување можат да имитираат и други активности како што се користење на технологијата или читање книги. Ако родителот честопати го прави тоа, и тоа, исто така, ќе стекне одредена навика.

Еволутивниот најстар дел од мозокот наречен базален ганглион е задолжен за создавање на навики. Навиките, според научните откритија, настануваат затоа што мозокот постојано бара начини како помалку да се напрега и да одмара. Затоа успешно се развиваат навиките за рутински да се изведуваат одредени дејства и да се остават мозочните простори да се справат со други мисли.

Ефективниот мозок нѝ овозможува да не размислуваме постојано за она што го правиме постојано, за одењето, дишењето, хранењето, така што својата ментална енергија можеме да ја фокусираме на создавање нови акции кои нѝ овозможуваат еволутивен напредок.

Најбараната Cashback Card во Македонија можете да ја добиете ако се регистрирате преку нашиот сајт www.kukuriku.com.mk

Продолжува на страна 2