“Јас не сум психопат, туку високо функционален социопат” – Шерлок Холмс

341

Шерлок Холмс – детектив познат по своето мајсторство во употребата на логика и детални набљудувања во решавањето на неговите криминални случаи.

Веројатно најпознатиот измислен детектив.

За првпат се појавил во 1887 год во романите и расказите на шкотскиот автор и лекар Сер Артур Конан Дојл.

1. Јас не сум психопат, туку високо функционален социопат.

2. Моето име е Шерлок Холмс. Моја работа е да знам работи кои другите луѓе не ги знаат.

3. Светот е полн со очигледни работи кои никој не ги забележува.

4. Ти гледаш, ама не обзервираш. Разликата е јасна.

5. Основна грешка е да теоризираш пред да собереш информации. На тој начин неосетно ги извртуваш фактите да одговараат на твоите теории, наместо теориите да одговараат на фактите.

6. Јас никогаш не се служам со претпоставки. Тоа е шокантна навика, деструктивна за логичното размислување.

7. Го знаеш мојот метод. Основан е од забелешки на ситници.

8. Не постои нешто полажно од очигледниот факт.

9. Кога го елиминираш невозможното, тоа што останува, колку и да е неверојатно, е вистината.

10. Никогаш не правам исклучоци. Правилата не одобруваат исклучоци.

11. Емотивните квалитети се антагонистички према јасното размислување.

12. Признавам дека бев слеп како крт. Но, подобро е да научиш да бидеш мудар подоцна отколку никогаш да не научиш.

13. Интуицијата не треба да се игнорира. Таа претставува информации кои во мозокот се процесирани многу брзо, за свесниот ум да ги разбере.

14. Лошото расположение е хемиски дефект кој можете да го најдете кај губитничката страна.

15. Човекот секогаш тешко сфаќа дека ја изгубил љубовта кај жената, независно колко лошо ја третирал.