Знамињата и грбовите на поранешна Југославија | Мртва трка помеѓу БиХ и Македонија за најгрдо знаме

6075

Иако речиси сите грбови биле убави, а знамињата најчесто го следеле моделот на југославенското, постоеле две републики чии знамиња отстапувале од овој модел. И тоа на катастрофален начин.

Наместо класичен вовед во кој би се зборувало за општите и широко признати факти на Социјалистичка Федеративна Република Југославија, ние се одлучивме за поинаков пристап кон отворањето на овој текст. Решивме да ве замолиме да ја погледнете сликата објавена погоре.

Каков заклучок од неа можете да изведете, и на што може таа да нè научи? Што мислите?

Сега, ајде да преминеме на работа: темата се знамињата и грбовите на конститутивните републики на нашата поранешна татковина, која се протегала од Вардар па до Триглав, од Ѓердап па до Јадран, како нишка сјаен ѓердан, со сонце блескаво осветлена, горделиво среде Балканот … СТОП.

1. СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА СЛОВЕНИЈА

Најзападната и во секоја можна смисла најразвиената конститутивна единка на СФР Југославија, била Словенија [поранешна Ljudska (Народна) Република, а од 1963 година Социјалистичка Република Словенија]. Поголема по површина само од Црна Гора.

Нејзиното знаме било бело-сино-црвена тробојка со југословенската црвена петкратна ѕвезда во средината (специфична во комунистичкиот свет не само по тоа што била врамена со златна линија, туку и по тоа што заземала прилично голем простор, како и знамето на земјата во целина). Тоа е исти распоред на бои како и на знамето на модерната Словенија, освен што сината и црвената боја се помеки денес отколку тогаш (нијансите на знамето на Социјалистичка Република Словенија се идентични со нијансите на знамето на СФР Југославија).

Грбот на СР Словенија е изработен од сликарот Бранко Симчиќ. Централниот симбол бил Триглав во чие подножје биле прикажани брановите на Јадранското Море. Наоколу имало класје како симбол на селанството, а и лисјата на липите тука се нашле, како свето дрво на старите Словени. Конечно, како круна и симбол на комунизмот, на врвот имал црвена петкратна ѕвезда. По распадот на Југославија останал само Триглав со брановите, а трите ѕвезди над него се ѕвездите од грбот на грофовите од Целје (последниот од нив бил  Улрих II, кој починал 1433, а бил во брак со Катарина Бранковиќ, ќерката на деспотот Ѓураѓ Бранковиќ).

2. СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА 

Продолжува на страна 2