Лимонада за бели заби и здрави коски

1665

Домашната лимонада освен што е одличен освежителен пијалк во жештина, помага да имаме и здрави коски и бели заби.

Поради присуството на калиум лековитиот “коктел” се препорачува кај хипертензија, проблеми со срцето и со нервниот систем. Содржината на фосфор пак е од значење за делењето на клетките и за правилното функционирање на бубрезите.

Лимоновата вода го полни организмот и со потребната доза на магнезиум.

Најдобро е да пиете пијалок двапати дневно. Важно е лимонов сок да биде од свежи лимони, бидејќи флашираната која ја продаваат во продавници, губи голем дел од корисните материи за време на производниот процес.

Познато е дека сокот од еден лимон вклопува во себе завидно количество витамин Ц. Со вода, тој се претвора во витаминозен коктел, кој го штити организмот од настинка, грип и други сезонски заболувања.

Пијалокот е скриено оружје против токсините. Таа го зголемува мокрењето, на тој начин го прочистува организмот од штетни материи и го одржува здрав уринарниот тракт.

Магичниот лек помага на болни од астма, а го намалува ризикот од напади. За целта болниот треба да пие топла лимонада пред секој оброк. Ако се жалите од силна менструација, земете сок од еден лимон во чаша со ладна вода.

Во случај да се изгорите, ставете на раната памук натопен со лимон , за да не остане лузна. Покрај тоа лимонската киселина делува како антисептик и штити од формирање на гној.