Научниците ја објасниле светлината во тунелот пред смртта!

414

Медицинари од САД објавија нова теорија за самоубиствените визии на луѓето кои умираат – меѓу нив се појавата на слики на починати блиски и тунел со светла бела светлина на крајот.

Според нив, прекин на протокот на кислород и гликоза во мозокот стимулира негова значителна активност, карактеристична за нормално работа на свеста.

Оваа состојба се забележува при запирање на срцето и прекин на напојувањето на главниот мозок моментот на умирање на човек. Истражувачите кои работат за Универзитетот во Мичиген, направиле обиди со глувци, кога задушувале постепено девет од животинките.

Состојбата на глодарите било мерење со прибор, комбинирајќи во себе функциите на електрокардиограф и електроенцефалограф. Активноста на мозокот на глувците нагло се зголеми во текот на 30 секунди по престанокот на нивното срце.

Во кората на големиот мозок почна активна активност на невроните и се зголемуваат регистрираните мозочни бранови. Според медицината така меѓу мозокот и срцето се основани нови врски и сигналите на мозокот се синхронизирани со Бран на срцето.

Така според научниците има можност со препарати да се блокираат врските меѓу двете тела и да се даде повеќе шанса на луѓето да оживеат при запирање на срцето за некое време.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.