МИСТЕРИЈА СТАРА 300 ГОДИНИ | Дали Јапонците сето ова време чувале вистинска сирена ? Видео

1281

Мумијата има влакна на главата и лушпи на долниот дел од телото.

Светската јавност наскоро ќе добие одговор на едно вековно прашање, што е всушност мистериозно суштество кое личи на вистинска стрејт сирена!

Следува научна анализа на тоа суштество, кое се чини дека умрело во агонија, прекинато среде плачење.

„Мумифицираната сирена“ до вчера се чувала во храмот Enjuin (јапонската префектура Asakuchi), а свештеникот Kozen Kuida го предал телото долго 30 сантиметри на членовите на Универзитетот за наука и уметност Kurashiki.

Како што е познато, суштеството било фатено со рибарска мрежа некаде на брегот на провинцијата Tosa помеѓу 1736 и 1741 година, а со текот на годините се препродавало и одело од рака на рака додека не завршило во храмот.

Таа била изложена таму пред четириесет години во стаклена кутија, па многу посетители можеле сами да се уверат дека оваа мумија, покрај ноктите и забите, има влакна на главата и лушпи на долниот дел од телото.

„Мумифицираната сирена“на крајот стана предмет на обожување, а Takafumi Kato, универзитетски професор специјализиран за палеонтологија, го спореди суштеството со Amabi, фолклорно чудовиште за кое некои сè уште веруваат дека има моќ да ги брани луѓето од чума.

Она што научиле до сега, научниците планираат да го објават до есен, пишува порталот The Asahi Shimbun.