Апел од 14.000 научници | “Ако не дејствуваме веднаш, човештвото ќе претрпи невидени страдања”

378

Дури и драстичното намалување на сообраќајот за време на пандемијата не помогна.

Повеќе од 14.000 научници потпишаа нов документ за климатските промени, предупредувајќи дека човештвото ќе се соочи со „невидени страдања“ ако веднаш не почнеме да се бориме со глобалното затоплување.

Новиот труд, објавен на 28 јули во списанието BioScience и предводен од истражувачи на Државниот универзитет во Орегон, е ажуриран труд од 2019 година кој прогласува глобална „климатска итност“ и ги оценува виталните знаци на Земјата врз основа на 31 променливи – вклучувајќи емисии на стакленички гасови. Промени во температурата на површината , губење на ледената маса, губење на амазонската прашума и разни социјални фактори како што се глобалниот бруто домашен производ (БДП) и субвенции за фосилни горива, пренесува Livescience.

Измерени „витални знаци“

Не е изненадувачки што авторите на новиот труд откриваат дека виталните знаци на Земјата само се влошиле во последните две години, при што 18 од вкупно 31 категорија на извештаи покажале нови негативни записи, пишуваат авторите. Емисиите на стакленички гасови се највисоки во историјата, додека дебелината на мразот на ледот е најниска во последните 71 година откако е измерена, покажува извештајот. Светот е побогат од кога било (мерено со глобален БДП), додека небото е позагадено од било кога (мерено со концентрации на јаглерод диоксид, метан и азотни оксиди во атмосферата).

„Ажурираните витални знаци на планетата што ги презентираме ги одразуваат последиците од немилосрдниот бизнис“, напишаа авторите на студијата. Главната поука од епидемијата е дека дури и значително намалениот транспорт и потрошувачка не се доволни и дека, наместо тоа, потребни се системски промени и тие мора да се издигнат над политиката“.

Иако извештајот вклучува некои позитивни трендови, како што е рекордното зголемување на употребата на сончева енергија и енергија од ветер, тој генерално дава мрачна слика за иднината, проткаена со постојани изливи на катастрофи поврзани со климата, како што се поплави, урагани, пожари и рекордна топлина, напишаа авторите. Планетата, исто така, би можела да помине (или веќе помина) критични природни пресвртници – како што е дождовната шума во Амазон, која станува извор на јаглерод, а не секвестрација на јаглеродот – од кои ќе биде тешко да се опорави, додаде тимот.

Три итни решенија

Сето ова води до еден заклучок: идните жители на нашата планета зависат од нашата непосредна, обемна акција, пишуваат авторите.

За да се исполни оваа задача, тимот предлага трикратно приближување на краткорочниот пристап кон политиката:

1) спроведување на “значително” зголемување на глобалната цена на јаглеродот за намалување на емисиите;

2) постепено отстранување и на крајот забрана на фосилни горива;

3) враќање и заштита на клучните екосистеми богати со јаглерод, како што се шумите и мочуриштата, со цел да се зачуваат најголемите резерви на јаглерод на планетата и да се заштити биолошката разновидност.

„Брзата имплементација на овие три политики ќе помогне да се обезбеди долгорочна одржливост на човечката цивилизација и ќе им се даде шанса на идните генерации да напредуваат“, пишуваат авторите. „Брзината на промените е од суштинско значење и новите климатски политики треба да бидат дел од плановите за закрепнување од Ковид“.