Дечки, дали знаете колку пати месечно треба да ејакулирате за да бидете здрави? Бројот може да ве изненади

591

Ова не е прва студија која ја поврзува мастурбацијата со намален ризик од рак.

Истражувачите од Универзитетот Харвард откриле дека мажите кои ејакулираат најмалку 21 пати месечно, го намалуваат ризикот од развој на рак на простата за една третина, пишува Unilad.

Студијата, објавена во 2016 година, опфатила 31.925 доброволци кои пополниле три прашалници за фреквенцијата на ејакулација помеѓу 1992 и 2010 година. Резултатите укажуваат на значително статистичко намалување на стапката на рак на простата кај мажите кои ејакулирале почесто.

„Овие наоди даваат дополнителни докази за придобивките од почеста ејакулација за време на животот на возрасно лице“, се вели во студијата.

Колку повеќе ги испирате каналите, толку помалку од тоа има внатре

Ова не е прва студија која ја поврзува мастурбацијата со намален ризик од рак.
Во 2003 година, австралиските научници анкетирале повеќе од илјада мажи со рак на простата и 1.250 здрави мажи за нивните сексуални навики.

Откриле дека оние кои ејакулирале најмногу на возраст меѓу 20 и 50 години, имаат најмалку шанси да развијат рак.

“Тоа е хипотеза за стагнација на простатата. Колку повеќе ги испирате каналите, толку помалку од тоа има внатре и не ги оштетува клетките што ги опкружуваат”, објаснува Греам ilesилс, еден од авторите на студијата.