Конечно откриена тајната на изградбата на познатата палата ! Користиле морничава смеса

212
Крваво-црвените ѕидови на погребната колиба на King Ghezo.

Тим француски научници откри дека историската палата во Западна Африка била изградена со помош на необична и страшна мешавина од човечка крв и baguette, еден вид долго и тенко француско пециво.

Откритието се однесува на гробна колиба во комплекс на палата во јужниот Benin, градот Abomey, поранешен главен град на Kingdom of Dahomey.

Палатата, која стои како доказ за бруталното владеење на King Ghezo (1818-1858), се вели дека е изградена со крвта на 41 жртва на вуду (voodoo) жртвување.

Една неодамнешна студија ѝ дава веродостојност на таа легенда. Abomey, седиштето на моќта на 12-те кралеви на Dahomey од почетокот на 17-тиот до почетокот на 20-тиот век, долго време се поврзува со такви приказни за „ритуални градежни практики“.

Неконвенционални материјали

Се вели дека King Ghezo, познат по својата воена моќ и сурово владеење, ја поплочил патеката до својата колиба со черепите и вилиците на неговите непријатели. Неговиот престол наводно лежи на черепите на четворица поразени водачи. Како дел од неговата палата, погребната колиба се издвојува со своите неконвенционални градежни материјали.

Истражувачите го опишуваат малтерот што се користел во ѕидовите на колибата како мешавина од црвено масло, света вода и крвта на 41 жртвувана жртва – број кој е свет во voodoo практиките. Овие жртви веројатно биле робови или заробеници.

Voodoo културата во Benin, која постои и денес, користи крвави жртви, молитви и света вода за осветување згради или анимирање на предмети познати како фетиши.

За да го откријат точниот состав на гипсот, научниците користеле тандемска масена спектрометрија со висока резолуција, која изненадувачки откри траги од пченица, состојка која не е со потекло од субсахарска Африка сé до ерата на Ghezo.

“Голем обичај“

Сепак, добро познатото восхитување на King Ghezo према францускиот император Наполеон III. и неговата размена на подароци со Франција сугерираат дека француските baguette можеби стигнале до Dahomey и биле вградени во малтерот како дел од жртвен принос.

Студијата, исто така, го потврди присуството на човечки хемоглобин и имуноглобулин, потврдувајќи ја употребата на човечката крв во врзивото на ѕидовите. Дополнително, откриена е пилешка крв, што дополнително е во согласност со практиките на voodoo жртвување.

Иако точните околности под кои била собрана крвта остануваат нејасни, смртта на кралевите од Dahomey често била обележана со „голем обичај“, ритуал со жртвување до 500 жртви.

Истражувачите веруваат дека понатамошната ДНК анализа може да разјасни колку поединци придонеле со својата крв во изградбата на гробницата на Ghezo. Оваа револуционерна студија не само што фрла светлина врз архитектонските практики на Kingdom of Dahomey, туку исто така го истакнува комплексното и често брутално културно наследство на регионот.