Тајната на левораките лица

1809

Зошто човекот е леворак или деснорак останува и денес една од најголемите мистерии на човечкиот род.

Секое утро, милиони луѓе се будат со чувство дека сѐ е обратно, наопаку поставено и дека ништо не им оди “од рака”. Квакате се наоѓа на спротивната страна од вратата, менувачот во автомобилот се наоѓа од непрактичната десна страна, алатот им е прилагоден на деснораките …

Се чини дека светот е свртен на десната страна. Терминот “лев” добил многу погрдни значења. Со него воглавно се означува нешто погрешно, несоодветно и неточно.

Дали е погрешно да се биде леворак? Мислењата се поделени, но да тргнеме со ред.

Кои се левораките и дали се различни од деснораките? Тоа се претежно мажи – две третини од нив се припадници од машкиот пол. Леворакоста често се наследува од родителите. Се покажало дека во 50 проценти од случаите, родителите кои се левораки имаат левораки деца.

Шкотско-ирското семејство Kerr (од галскиот бор “lev”) имало толку многу левораки потомци што во 1470 г. изградиле во својот замок “Fernihirst” посебни скали за да ги задоволат машките членови на семејството кои се занимавале со мечување.

Сепак, леворакоста не се припишува само на гените. Околу 84 проценти od левораките се родени во семејства каде што “работите се придржуваат и се менуваат со десната рака. Покрај тоа, 12 проценти од случаите на генетски идентични близнаци, еден е леворак, а другиот е деснорак. Многумина денес сметаат дека не треба да се поттикне прашањето: Зошто некои луѓе се левораки, туку – зошто има толку малку левораки лица?

Левораките сочинуваат само 10 проценти од населението. Но, тоа е така, кај луѓето. Сите други видови, од шимпанзата до чинчилата, во подеднаков број се користат со левата или со десната рака.

Во потрага по објаснување – како функционира мозокот кај левораките, научниците дошле до забелешки дека десната рака е поврзана со левата страна на мозокот и – обратно. Деснораките во 95 проценти од случаите имаат центар за говор и комуникација преку јазикот, кој се наоѓа во левата хемисфера на мозокот, додека кај левораките пак е поинаку.

Само во 15 проценти од случаите говорот го контролира спротивната страна, односно, десната страна на мозокот. Експертите објаснуваат дека кај левораките луѓе, говорот во 70 проценти од случаите го контролира левата страна на мозокот, а останатите 15 проценти имаат центар за говор и јазик во двете мозочни хемисфери.

Продолжува на страна 2