Љубовен психотерапевт открива | Што бараме во љубовта по 40тата година и кога треба да го фатиме последниот воз?

1035

Љубовта кај многумина ќе затропа на врата многу подоцна отколку што се надеваат, а причини за тоа има многу. Додека некои љубовта ја занемаруваат поради кариерата или одбивање да се “смират”, некои други не биле толку среќни да пронајдат личност со која сакаат да го поминат животот и пред да се свртат – веќе стапнале во четириесеттите години.

На темата љубов по 40тата година разговаравме со Зоран Миливојевиќ, познат психотерапевт од областа на љубовта и љубовните односи.

По презентацијата на книгата “За лудориите на заљубувањето”, кога за tportal објаснил зошто остануваме во лоши врски и како да се избере вистинскиот партнер, познатиот психотерапевт д-р. Зоран Миливојевиќ ќе одржи, во театар Европа во Загреб, на 21 февруари второ предавање на тема “Осум архетипови на љубовта” во рамките на форумот “Љубов на психотерапија”.

По повод своето гостување во Хрватска експертот за љубовта и автор на успешни книги како “Формула на љубовта” и “Ајде да ја уловиме љубовта”, во интервју за tportal зборува за љубовта по 40-тата година, давајќи одговори на бројни прашања кои ги мачат мажите и жените кои се во потрага по љубов .

Многу жени заради кариерата ја запоставуваат љубовта, а кога конечно ќе посакаат да се смират, сфаќаат дека не е лесно да се најде човек кој целосно ги исполнува нивните желби и потреби. Во што е всушност проблемот, во ограничениот избор или во фактот дека по 40-тата година жените стануваат избирливи, знаејќи што точно бараат во партнерот?

Како што се менуваат луѓето, така и во различни животни периоди имаат различни критериуми за избор на партнер. Истата жена избира поинаку во своите дваесетти, триесетти и четириесетти години. Како по правило, она што на некои им е појасно што точно бараат, а претпоставуваме дека жените по 40-тата година далеку се пореални и позрели отколку оние во 20-тите години, и изборот би требало да биде полесен. Но, постои проблем на таканаречениот “матримонијалниот пазар”, бидејќи во тие години “понудата” на слободни мажи кои одговараат е далеку помала, а конкуренцијата е далеку поголема. Понекогаш, кога се сметало дека е соодветно мажот да биде до пет години постар, но, никако помлад, конкуренцијата била само внатрегенерациска, па затоа и помала. Денес, за слободен маж во 40-тите, покрај жените од неговата генерација, конкурираат и оние во 30-тите, па и оние кои се наоѓаат во втората половина на 20-тите години. Често, квалитетните мажи се одамна во бракови, така што остануваат само оние кои се разведени или останале вдовци, како и оние кои никогаш не се врзувале. Најдобро време да се влезе во сериозна врска се доцните дваесетти години, бидејќи тогаш повеќето слободни мажи, но за жал, многу жени сметаат дека е премногу рано да се омажат и имаат план да се омажат во почетокот на 30-тите години, а дотогаш малку да “проживеат” и одработат други важни работи во животот. Затоа и “доцнат” и доаѓаат кога понудата е значително намалена.

Продолжува на страна 2