Дали вградените чипови на Elon Musk во мозокот ќе ѝ помогне на медицината ? Неврохирург: „Да бев парализирана би се согласила…“

775

Elon Musk доби одобрение да спроведе истражување на луѓе и да докаже само, исклучиво, дали тој чип е безбеден, дали е нешто опасно за здравјето на луѓето и да се види дали воопшто делува, изјави неврохирургот Nikolina Sesar и објасни како тоа во медицината може да се користи.

Elon Musk доби дозвола да вгради чипови во човечкиот мозок! Дали може да помогне во медицината и дали ќе бидеме киборзи во иднина? А кога еден од најмоќните луѓе на светот ќе каже – „Ќе им вградиме чипови во мозокот на луѓето“, тогаш е вистински момент Nikolina Sesar, познат неврохирург, да објасни за што станува збор.

За почеток, дали е воопшто можно да се комбинира технологијата, односно чип – со мозокот, најкомплицираниот човечки орган?

Тоа е можно, но можеби кога ќе се претстави на таков бомбастичен начин, звучи како некаква научна фантастика која веројатно е уште со векови пред нас до некаква реалност. Но, она што е сигурно можно – можно е да се пренесат едноставни сигнали од мозокот во некаква електронска форма.

Велите дека тоа е далечна иднина. Musk најавува дека ќе може да им го врати видот на луѓето, дека ќе може да лекува болести, дури ја спомена и Алцхајмеровата болест. Дали тоа ви изгледа реално и во кој временски период?

Тоа не ми изгледа реално во нашиот живот. Но, прво да кажеме што е тој чип, да не зборуваме толку спектакуларно бомбастично, туку луѓето да разберат за што се работи. Значи, станува збор за начинот на кој научниците се обидуваат да пренесат сигнали од мозокот во нешто видливо.

И ова може да се направи преку уред развиен од Musk наречен Neurolink може да направи така да Neurolink се поврзе со компјутер, бионичка рака, па дури и автомобил или дрон.

Како може ова да се примени во медицината?

Ова може да се примени на луѓе кои се парализирани и чија патека, односно врската помеѓу мозокот и остатокот од телото, е оштетена. Така што оние сигнали кои остануваат во мозокот, а кои во повеќето случаи сè уште се создаваат на некој начин преку некој електронски уред, може да се пренесат надвор. Не лечи, но да речеме дека може да се нарекува многу напредна протеза. На пример, човек кој има ампутирана рака може да ја движи бионичката, роботска рака со своите мисли. И во моментов тоа е постигнато, но не на комерцијално ниво. И, се разбира, не е фер да им се дава на луѓето лажна надеж дека некој кој е квадриплегичен очекува да ги реши нивните проблеми во блиска иднина.

Но, дали тоа може да се очекува преку истата технологија за 100 години?

Оваа технологија всушност ви е многу јасна и позната. Тоа е ако сакате да ја измерите енергијата од обична АА батерија. Сепак, сè е многу пософистицирано и покомплицирано во мозокот. А оние материјали кои доаѓаат во директен контакт со мозокот, а кои се инвазивно имплантирани, всушност се поставени внатре на површината на мозокот. Тоа е сериозна работа, неврохирургија, треба да ја исечеш кожата, поткожното ткиво, мускулите, коските и да стигнеш до мозокот. Значи, кога ќе го направите тоа, тогаш е направен како некој вид систем кој ја снима струјата на површината на мозокот и ја преведува во, на пример, движење на курсорот на екранот на компјутерот.

Според Вас, кој би бил следниот чекор што е реален и од кој може да се очекуваат конкретни случувања, пред се станува збор за луѓе кои имаат различни видови оштетувања или болести?

Ќе ви кажам што е ново и актуелно и зошто сите ја сакаат оваа тема. Така, Elon Musk добил одобрение да истражува на луѓе и да докаже само, исклучиво, дали тој чип е безбеден, дали е нешто опасно за човековото здравје и да види дали воопшто функционира. На животните докажал дека делува. Она што го направи сега со таа студија, она што е ново, големата бомбастична вест, е одобрението од регулаторните тела дека може да оди кај луѓе, волонтери, но само во едноставна форма да го движат глувчето на екранот и така што, да речеме дека некој што не знае не може да зборува или не може да ги движи рацете и нозете, може да состави неколку едноставни реченици.

Ова секако изгледа за пофалба, но од друга страна, секогаш постои можност за манипулација кога зборуваме за овие и слични примери, а не постои софтвер кој е целосно безбеден од хакирање. Што ова во овој случај може да значи ?

Од моја медицинска перспектива, не можам да зборувам толку професионално за софтверот, но можам да кажам што значи тоа во медицината за етика. Сигурно е дека наскоро ќе се постави прашањето дали го усовршуваме човекот, дали сакаме да направиме суперчовек или навистина му помагаме на некој кој е парализиран за можеби во одреден момент да добие некоја функција. Но, да бидеме јасни, не сакам луѓето да го сфатат ова како некаква лажна надеж. Ние сме во повој, па ова е фазата на новороденче. Само што сме сфативме како едноставни сигнали од само неколку неврони може да се транскрибираат во движење, да речеме во мускулна активност.

Токму поради оваа причина, идеално време е да се зборува за можни манипулации кои секако дополнително ќе се појават со развојот и дали треба да бидеме загрижени за тоа?

Мислам дека може да се случат, но мислам дека оваа загриженост за тоа е нешто што ќе не чека во нашиот живот, туку многу подалеку во иднината.

Вие сте неврохирург, дали би се согласиле лично да вградите чип во вашиот мозок?

Тоа е многу тешко прашање. Ако бев парализирана, сигурна сум дека ќе го направев тоа. Кога човек нема што повеќе да изгуби – зошто да не? Во ова море од лоши вести и страшни ситуации од секаков вид – мислам дека ова е дури и добра вест.