Започнува владеењето на Вагата !

348

Овогодинешната есенска рамноденица се случи вчера, сабота на 23 септември во 08:49 часот.

Рамноденицата паѓа на ден во кој светлите и темните делови траат приближно подеднакво

Латинскиот збор за „рамноденица“ е „equusnox“ (equus – еднаква и nox – ноќ), а овој феномен се јавува во моментот кога сончевите зраци паѓаат нормално на екваторот на Земјата. Овој природен феномен го означува астрономскиот почеток на есента на северната хемисфера, но и периодот на Вага.

Правилото на седмиот хороскопски знак започнува кога Сонцето ќе ја достигне точката на есенската рамноденица на 180 степени од еклиптиката, а завршува кога ќе биде на 210 степени од еклиптиката. Борбата со Марс е веќе во Вага оваа есен, а Меркур влегува во четврток на 5 октомври, па крајот на септември и првата половина на октомври ќе бидат силно обележани со овој знак кој се стреми кон хармонија и симетрија, но потајно е многу амбициозен.

Владеењето на Вагата ќе влијае на емоциите и однесувањето на сите знаци, како и на социјалните движења. Вагите се грижат за правдата, па до 22 октомври етичките верувања и принципи ќе бидат поизразени од претходниот период. Ќе бидете повеќе склони да донесувате морално правилни одлуки и да гледате повеќе на општото добро отколку на вашиот тесен интерес.

Вагата е позната по својата дипломатија и такт, па дискусиите и расправиите, барем во првите фази, ќе бидат аргументирани и цивилизирани. Ќе се залагате за договори и изнаоѓање мирни решенија, кои ќе ве наведат да се воздржите од искрено изразување на своето мислење доколку оцените дека тоа би ги разбранувало духовите. И покрај мирот, ако обидите за постигнување компромис траат предолго, силата ќе стане опција и во периодот на Вага.

Нагласената енергија ќе им користи на Вагите, Близнаците, Водолијата, Лавот и Стрелецот, додека Овенот, Ракот и Јарецот ќе се соочат со поголеми предизвици. Побрзо ќе се заморат и ќе го губат трпението, а околината ќе им биде понеповолна отколку во другите делови од годината.

Бидејќи Марс ќе ја напушти Вагата и ќе влезе во Скорпија на 12 октомври, последната недела од владеењето на овој знак ќе донесе поинаква атмосфера. Ќе станете подиректни, пострасни и поегоистични, а благосостојбата на заедницата повеќе нема да биде на прво место.