Дали знаете Што Е Среќа?

351

Што сѐ не смислувавме да ја повикаме среќата! Но, што е среќа? Дали тоа се љубов, пари, деца, работа, патриотизам? Дали е тоа 10 милиони на лото?

На први март Бугарите на своите најблиски, пријатели, симпатии и на саканите посакуваат “Среќна баба Марта” и им подаруваат “мартинка” – сплетена лента направена од испреплетена црвена и бела волна, свила или конец – која се врзува на раката како нараквица. Мартинката носи среќа, здравје и долг живот, а штити од уроци. Црвената боја, за среќа и здравје, белата за долг живот.

Баба Марта е митска старица со непостојано расположение, како и времето во март, кога природата се буди, а со мартинката ја “поткупувате” за конечно да ја пушти пролетта во вашиот живот. Мартинката се носи сѐ додека не ја видите првата ластовичка или штрк, а потоа ја врзувате на гранче, на првото распупено стебло. Кога ќе направите сѐ како што треба, со среќата сте мирни до следниот март и сѐ во животот ќе се развива – од здравјето и љубовта до работата.

Така, сега знаете, а вие обидете се. Или можеби во разбудената трева ќе побарате детелина со четири листа? Или на вратата ќе обесите потковица за среќа?

Среќата е променлива стока

На дипломиран адвокат среќата ќе му се насмевне ако можеби по маратонското дежурање на берзата конечно ќе се вработи како келнер. Што знаете? Среќата е променлива стока. Тоа може да биде искрен разговор со пријател. Или со неколку парички да му се помогне на некое болно дете да оди на лекување, кое му го ускратува системот.

Само погледнете во маркетиншките пораки. Таму се сите, ама баш сите среќни. И жената која со новиот детергент ја отстранила дамкта од кошулата, и мажот кој со таблети ја довел во ред простатата, па може да спие мирно во текот на ноќта.

Дали среќата е во новиот автомобил или во прегратката? Повеќе успех, повеќе пари, повеќе пријатели … Но што кога ќе набавите нова јахта и ќе ја платите сметката за електрична енергија? Дали е ова конечната среќа или по старата човечка навика ќе сакате да бидете сопственик на нов фудбалски клуб или да имате можност од пензијата да ја подмирите и сметката за гас?

Среќата е, велат, како дрога, никогаш не е доволно од неа и една доза повикува по друга доза. Дали сме воопшто способни за трајна и дефинитивна среќа?

За чувствителноста на сите чувства, како што ја нарекуваат, во последните два милениуми, не дале конечен суд ниту филозофите, ниту научниците, па затоа не е чудно што сме збунети.

Продолжува на страна 2