Експертите објаснуваат зошто постојат престапни години | „Да ги нема, би имало хаос“ | Видео

1004

Денес е 29 февруари, датум што го гледаме само на секои четири години.

Годината е 2024, што значи дека нејзиниот број се дели со четири, а токму тоа е дефиницијата за престапната година во Грегоријанскиот и Јулијанскиот календар.

Многу луѓе се прашуваат зошто има престапни години и што би се случило доколку тие едноставно не постојат.

Една нормална година се состои од 365 дена. Во рок од четири години, една се смета за „нормална“, а четвртата речиси секогаш ќе биде престапна. Но, нема чудна причина зошто престапната година има 366 дена.

Престапниот ден се додава на крајот на февруари, најкраткиот месец во годината, па наместо 28 дена, февруари ќе има 29 дена во престапната година. Тој метод на пресметување на времето го чуваме со векови и не нè изневерил. Причината е логична.

Календарска реформа во 16 век

Причината за постоењето на престапни години е усогласувањето на календарската година со астрономската година, која трае 365,2422 дена, односно околу 365 дена и 6 часа.

Во јулијанскиот календар, сите престапни години се деливи со 4. Со реформата на календарот во 1582 година, новиот Грегоријански календар го додава условот дека годините деливи со 100 се престапни само ако се деливи и со 400.

Според тоа, престапните години во Грегоријанскиот календар се 1600 и 2000 година, но не и 1700, 1800, 1900 и 2100 бидејќи тие не се деливи со 400.

Но, што би се случило ако целосно ги отстраниме престапните години?

Влијанието би било големо.

За почеток со мала шега, луѓето родени на „престапен ден“ повеќе не треба да го слават својот роденден на 28 февруари или 1 март, бидејќи датумот 29 февруари едноставно не би постоел.

Сепак, постојат посериозни фактори чие влијание би било огромно.

Грозје во јануари

За само 40 години, годишните времиња на Земјата би биле надвор од чекор со датумот за 10 дена, а за 700 години северната хемисфера би можела да доживее австралиски Божиќ, со летни горештини во декември. Со други зборови, Новата година би паѓала во лето, а грозјето би зрело во декември или јануари.

Сезоните на лов и другите прослави поврзани со годишните времиња ќе мора да се променат, иако во следните 700 години сè би се вратило по старо.

Идејата за престапна година ја вовел римскиот император Gaius Julius Caesar (100-44 п.н.е.), по кого е именуван јулијанскиот календар.

„Се вели дека кога Caesar бил во Egypt, за време на неговата позната афера со CleopatraEgypt имал подобар календар од Rome. Но, Egypt одби да стори ништо за нерамномерниот број на денови. Тој или неговите астрономи сфатиле дека додавањето на престапен ден ќе го одржи календарот во согласност со годишните времиња“, вели математичарот Kristofer Sirola од University of Southern Mississippi (USA).