18 вулкани кои можат да екплодираат во секоја секунда

325

Тие се во состојба да убијат милиони луѓе кои живеат во нивна близина, а сосема се несвесни за пеколот под нивните нозе.

Во последните неколку дена, жителите на Хаваи во близина на градот Пунa беа евакуираат за да избегаат вжештена лава од вулканот Килауе. Нема жртви, а ниту драмата не е нешто посебна, бидејќи сите тие луѓе таму живеат совршено свесни за цената на тропскиот питорексен рај, со кој се благословени. Проблемот е во тоа што U.S. Geological Survey предвидува дека во наредните недели може да дојде и до експлозивни ерупции на вулканот, а не само излевање на лавата како што е до сега.

Во тој случај, со километри наоколу би летале вжештени камења со големина на чакал, мала е шансата дури и за парчиња од стотици килограми, како и огромна количина пепел. До експлозивни ерупции доаѓа ако со лавата во подземјето се измешаат подземните води. Водата тогаш лесно испарува, го зголемува волуменот, се зголемува притисокот, односно, нагло до нивото на експлозијата расте и волуменот на лавата и таа со страшна сила се крева во височина.

Во последниве години, најголем хаос направиле исландските вулкани; Eyjafjallajökull 2010. година, кога поради пепелта во атмосферата суспендирани биле авионските летови низ Европа, и Grímsvötn 2011. година. Во последниве години, човештвото е се посвесно за тоа колку вулканите се чести и на колку милиони луѓе животот им зависи од нивната непредвидлива природа. На пример, за супервулканот површинскиот Campi Flegrei во близина на Везув, кој на свој начин изгледа како петарда, излегува дека само во неговата калдера живеат половина милион луѓе. Тој супервулкан полека почнува да се расонува кој со помали инциденти трае 12.000 години.

Во продолжение наведуваме листа на најопасни вулкани во светот прво во однос на материјалната штета која би произлегла од ерупцијата, потоа во однос на бројот на загрозени луѓе. Штетите воочи огнометот на Eyjafjallajökulla од 2010. година беа проценети од тогашната Willis Research Network.

Продолжува на страна 2