18 вулкани кои можат да екплодираат во секоја секунда

368

10. Mt Pelee, Martinique

Овој вулкан се заканува на 10.000 луѓе. Во случај на ерупција штетите би биле околу 400 милиони долари.

9. Hekla, Island

И тука, се загрозени животи на 10.000 луѓе и вредности од 400 милиони долари.

8. Sete Cidades, Azori

На оваа португалска територија би биле околу 18.000 луѓе во ризик и имот вреден 700 милиони долари.

7. Furnas, Azori

Во случај на оваа ерупција, околу 20.000 луѓе би биле повредени, штетите би биле 800 милиони долари.

6. La Soufriere, St. Vincent

Во малата карипска нација, 25.000 луѓе би страдале, би бил уништен имот вреден една милијарда долари.

5. Agua de Pau, Azori

На тоа место, ако никој не би бегал, 35.000 луѓе би биле убиени, а штетата би била 1.4 милијарди долари.

4. Etna, Italia

Најизвиканиот европски вулкан, кога би проработел најлошо што можело да биде е заканата со смрт на 71.000 Сицилијанци, би уништил имот од 2,7 милијарди долари.

3. La Soufriere, Guadeloupe

Вулканот на надворешната територија на Франција би можел да убие 95.000 луѓе и да уништи вредност од 3,8 милијарди долари.

2. Campi Flegrei, Italia

Директно во областа на вулканот живее половина милион луѓе, во круг од 30 километри 3 милиони, а во кругот од 30 километри 6 милиони луѓе. Речиси 8 милијарди долари би биле уништени.

1. Mount Vesuvius, Italia

Многу жители на Неапол живеат буквално на падините на огнената планина. Со ерупција и целосна сила, на околу 1,7 милиони луѓе животот би им бил во смртна опасност, а штетата проценета на околу 66 милијарди долари. Всушност, во кругот од 30 километри живеат 3,9 милиони луѓе, а во круг од 100 километри 6 милиони луѓе. Овие вулкани се меѓу најизвиканите вулкани во светот, првенствено поради заканите за штетите кои би настанале.

Продолжува на страна 3