Мисли за среќа | Позитивни зборови привлекуваат добри нешта во животот

445

Ако сме постојано негативни и лелекаме, со тоа повикуваме во животот уште повеќе проблеми и така се вртиме во круг. Кога ќе ги смениме мислите и зборовите, отвораме простор за позитивно.

Стигнале куп сметки, а веќе сте под запленување и немате идеја од каде да ги обезбедите парите? Првото нешто што веројатно ќе го изговорите е еден куп на негативни зборови: “Катастрофа, ужас, немам поим што ќе правам, јас никогаш нема да излезам од оваа ситуација…” и така со зборовите и мислите го повторувате образецот поради кој ѝ сте се нашле во таа ситуација.

– Наместо тоа обидете се со позитивни афирмации да се отворите и да ви се случи нешто позитивно – вели Орнела Шаре, учител на автоген тренинг и лидер на работилниците Heal Your Life / Исцели го твојот живот, со лиценца на Луиз Хеј, автор на бројни водичи за самопомош која меѓу првите почнала да пишува за тоа као со своите мисли, зборови и однесување влијаеме на животот.

– Наместо постојано повторување на негативните мисли и зборови во ситуација кога се заканува извршување, на пример, кажете си: “Јас со љубов и радост ги плаќам сите свои сметки на време, со што отворате можност тоа да биде така. Затоа што ако сме постојано негативни и лелекаме, повикуваме во животот, дури и повеќе проблеми кои веќе ги имаме, а со тоа всушност се вртиме во круг. Кога ги менуваме своите мисли и зборови кои ги изговараме, енергетски го чистиме просторот околу себе и го отвораме патот за да влезе во нашиот живот она што ни е потребно. Едноставно, кога ќе ги смените мислите тогаш не опкружува позитивна енергија која го привлекува позитивното.

– Притоа, не се работи за тоа дека треба да се убедуваме во тоа дека ќе имаме пари или дека ги имаме, ниту да се занимаваме со тоа како ќе дојдеме до пари со кои ќе ги платиме сметките. Треба само да ја потврдиме, односно без размислување да ја прифатиме идејата дека имаме и да пуштиме да видиме што ќе се случи – вели Сара.

На пример, ако сакате на некое убаво патување, многу подобро е да се афирмира и да се визуелизира како се сончате на палуба на прекрасен брод со величествен поглед на море наместо да размислувате за тоа како да обезбедите пари, бидејќи, размислувајќи за тоа дали треба да земеме од заштедата за нешто друго, да платите со картички на рати кои долго ќе ве теретат, да земете кредит или да позајмите, само ке ги закомплицирате работите и ќе почнете да ломотите зошто не е можно да отпатувате.

Продолжува на страна 2