Состојки
- 200 г шампињони
- 200 г буковки
- 5 дл сок од домати
- 7 дл супа од зеленчук
- 1 главица кромид
- 50 г целер
- 1 дл павлака за готвење
- мешавина од зачини
- масло, бибер
Подготовка
- Шампињоните и буковките се сечат на листови, кромидот на коцки, а целерот се ренда.
- На малку зејтин се пропржува кромидот, па се додаваат буковките и целерот и се продолжува со динстање со повремено долевање на вода додека печурките омекнат.
- Потоа се додаваат шампињоните и тие кратко се динстаат.
- Се долева мешавината од супа од зеленчук и сок од домати, се додаваат зачини по желба и се вари на умерена температура.
- Во готовата супа се меша и павлаката за готвење.
//