МНОГУ ДОБРА ВЕСТ | Лековите за срцевите болни го намалуваат ризикот од тежок облик на Ковид

200

Лековите за намалување на холестеролот и лековите за крвен притисок ја намалиле смртноста од коронавирусот за 40%.

Лековите за намалување на холестеролот можат да ја зголемат можноста за преживување на инфекција со ковид-19 и да го намалат ризикот од развој на потешка форма на болеста, покажуваат новите истражувања.

Анализата на повеќе од 10.000 луѓе примени во 140 болници во САД покажа дека статините, лековите за намалување на холестеролот и лековите за крвен притисок ја намалуваат смртноста на коронавирусот за 40 проценти кај оние кои ги земале пред хоспитализацијата.

Намалениот ризик од смрт бил поголем кај оние кои земале само статини (46%) отколку кај пациенти кои користеле само лекови за висок крвен притисок (27%).

Односот на резултатите е сличен и по прашање на прогресијата на болеста; луѓето третирани со статини имале 25% помал ризик да развијат потешка форма, додека оние кои земале лекови за притисок имале 11% помал ризик.

Јасен благодет, дури и кога се земени предвид другите фактори

Придобивките останале евидентирани дури и откако научниците ја земале предвид потрошувачката на други лекови, здравствените состојби и другите податоци за пациентите, вклучително и нивното здравствено осигурување.

Придобивката од лековите е што тие можат да го ублажат воспалението во телото што често предизвикува сериозни исходи заразени со коронавирус, тврдат истражувачите.

Студијата е објавена во списанието PLOS ONE.

„На почетокот на пандемијата, бевме заинтересирани дали лековите за лекување на кардиоваскуларни болести негативно ќе влијаат на инфекциите предизвикани од ковид-19“, рече авторката на студијата Лори Даниелс.

„Откривме дека не само што статините и лековите кои се користат за лекување на хипертензија се безбедни, туку можат да ги заштитат луѓето од коронавирус, особено оние кои страдаат од хипертензија и кардиоваскуларни болести“, додаде Даниелс, професор на Универзитетот во Калифорнија.