Во 1921 година примена е првата инсулинска инекција

125
Dr. Frederick Banting

Во 1921 година, тинејџер со шеќерна болест Leonard Thompson, во Toronto General Hospital, Canada, стана првиот човек кој ја прими инекцијата инсулин.

Неговата состојба се подобри со неверојатна брзина, а веста со огромна брзина се прошири низ светот.

Dr. Frederick Banting и Џон Меклеод, кои работеле на истражувањето на инсулинот, за својата работа се наградени со Нобелова награда за медицина една година подоцна.

Leonard Thompson

Шеќерната болест е глобална епидемија со 415 милионо заболени низ светот од кои половина немаат поставена дијагноза и не се лекуваат, повеќе од 5 милиони умираат од оваа болест, а годишните трошоци за здравствена заштита се повеќе од 600 милијарди долари.