ГОЛЕМА ЗАКАНА ЗА ЧОВЕШТВОТО | За 30 до 100 години ќе се соочиме со многу значајни промени!

350

И покрај предупредувањата за страшни климатски последици, нема доволно напредок во политиката на преминување од фосилни горива.

Јапонско-американскиот научник Syukuro Manabe, германскиот Klaus Hasselmann и италијанскиот Giorgio Parisi пред пет дена ја добија Нобеловата награда за физика за климатски модели и разбирање на физичките системи. Нобеловиот комитет соопшти дека испраќа порака со која ја објавува наградата само неколку недели пред самитот за климата COP26 во Glasgow, додека стапката на глобалното затоплување предизвикува аларм низ целиот свет.

Работејќи во 1960-тите, Manabe покажа дека нивото на јаглерод диоксид во атмосферата одговара на покачената температура на површината на Земјата. Што е најважно, тој ја препознал улогата на водената пареа во зафаќањето топлина, што е многу повеќе од самиот јаглерод диоксид, пишува Science Alert.

Првичните модели на Manabe, добиени во време кога компјутерската моќ била само мал дел од она што е денес, остануваат пример за оваа област. Но, во тоа време тој немал идеја за критичната важност на неговата работа. Тој на конференцијата за новинари во Princeton, New Jersey, им изјавил дека го спровел своето истражување „затоа што навистина многу добро се забавувал“.

Hasselmann е заслужен за работата на тоа како климатските модели можат да останат сигурни и покрај понекогаш хаотичните варијации во временските трендови. Комитетот ја пофали неговата идентификација на климатските „отпечатоци од прсти“ предизвикани од природни и човечки активности и степенот до кој климатските промени можат да се припишат исклучиво на емисиите предизвикани од човекот.

„За 30 до 100 години, во зависност од тоа колку фосилни горива трошиме, ќе се соочиме со многу значајни климатски промени“, изјавил Hasselmann во интервјуто од 1988 година, според изјавата на германското здружение Max Planck.

Голема закана за човештвото

Иако научниците со децении предупредуваат на ужасни климатски последици, нема доволно напредок во политиката на преминување од фосилни горива. Запрашан за неговите ставови за пресекот на науката и политиката, Manabe објасни:

„Обидот да се разберат климатските промени не е премногу лесен, но е многу, многу полесен од она што се случува во актуелната политика“.

Parisi е награден за неговата работа во 1980-тите години, за која Комитетот изјави дека е „меѓу најважните придонеси“ во теоријата на сложени системи. Неговата работа им помогнала на физичарите да разберат навидум сосема случајни материјали, со широка примена, вклучувајќи ја математиката, биологијата и машинското учење.

Поврзувајќи ја работата на Manabe и Hasselmann со трудот на Parisi, Нобеловата фондација изјави дека оваа година наградата “ги признава новите методи за опис на сложените системи и предвидување на нивното долгорочно однесување. Еден комплексен систем од витално значење за човештвото е климата на Земјата”.

„Мислам дека наградата е важна не само за мене, туку и за другите двјца, бидејќи климатските промени се голема закана за човештвото и исклучително е важно владите да дејствуваат одлучно што е можно побрзо“, рече Parisi на прес конференцијата на Accademia dei Lincei во Рим.

Голем придонес

Наградата во вторникот беше првата Нобелова награда за физика која им оддаде почит на климатските истражувања, но таа тема веќе ја добила Нобеловата награда во други дисциплини.

IPCC на UN, која ја доби наградата за мир во 2007 година заедно со поранешниот американски потпретседател Ал Гор, ја поздрави наградата и им честита на лауреатите со следнава изјава:

„Охрабрувачки е да се види како Нобеловата награда за физика ја препознава работата на научниците кои придонесуваат толку за нашето разбирање на климатските промени“, рече Hoesung Lee, претседател на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC).

Тој истакна дека и Manabe и Hasselmann придонеле за извештаите на IPCC во 1990-тите.

Повеќе на оваа тема ⇓

ДАЛИ МОЖЕМЕ ДА СЕ БОРИМЕ СО ОВА ? Откриена е нова закана која лошо влијае на климата