Внимавајте каков прашок за перење користите!

149

Живееме во свет во кој преовладува вештачкото. Она што конзумираме сепак, дури и кога почитуваме здрав режим на исхрана, не секогаш се покажува корисно за нас. Освен што ни земаат од џеб, често ни земаат и од здравјето!

Ви обрнуваме внимание на производот кој често е во употреба при нашите секојдневни домашни обврски – прашок за перење. И ако мислите дека квалитетот може да биде фалсификуван само кај прехранбените производи, жестоко се лажете. Дури не се сомневате какви проблеми може да создаде, ако перете со неквалитетни прашок за перење.

Излегува дека пазарот е презаситениот со фалсификувани прашоци за перење. А детергентите можат да бидат исклучително опасни за здравјето – особено за бебиња и адолесцентите. Тие содржат премногу сол и карбонат, кои сосема логично предизвикуваат бум на алергиските реакции. Веројатно, ви се случило да дадете многу пари за рекламиран детергент, но можеби не сте размислувале дека наместо да го добиете презентираниот квалитет од рекламата, сте купиле лажен детергент.

Како да препознаеме квалитетот?

Ви нудиме неколку варијанти со кои треба да се провери дали производот за кој сте дале пари ќе одговара со цената за квалитетот.

Во првиот случај ви треба малку прашок. Ставете го во чаша вода и внатре додадете парченце тврдо варени јајца. Ако по неколку часа протеините остане недопрени, значи дефинитивно имате купено фалсификат. Ако,сепак, протеините омекнат и почнат да се раствораат, тоа значи дека имате квалитетен прашок за перење, на кој можете слободно да му верувате во борбата против дамките – но само на темни алишта. Во случај ако се растворат целосно протеините, не двоумете се да го користите детергентот за бели и многу, многу валкани алишта!

Втора опција – земете две чаши, полни половина со вода и додадете во едната помалку од прашокот за перење. Во втората чаша може да поставите прпок и од друга марка, ако имате. Додаде 3 капки брилијантно зелена (Viride nitens – локален антисептик), протресете и набљудувајте бојата на водата во чашите. Во чашата со квалитативниот прашок зеленото ќе се обезбои, а во онаа со лажниот прашок – зелената ќе остане непроменета.

Ментата може да предизвика ринитис и осип на кожата

Лекарите објаснуваат дека многу често луѓето кога се жалат на ринитис или сериозен осип по кожата, се испоставува дека причината се крие токму во неквалитетните детергенти. Најсериозни можат да бидат случаите со бебиња или мали деца – кај кои е можно да предизвика дури и напади на астма.

Бидете многу внимателни кога го збирате овој производ, бидејќи лажните прашаци многу личат на оригиналите, разликите се сосема мали, речиси незабележителни на прв поглед. Фалсификуваните детергенти, на пример, најчесто се копии на скапите западни брендови, бидејќи токму тие се купуваат најмногу од родниот корисник.

Течните препарати се опасни

Во течните препарати се наоѓаат повеќе штетни елементи за животната средина отколку стандардните коишто најчесто ги користиме. Ова се универзални детергенти и препарати за шарени алишта.

Именувани се како “Суперконцентрати” или “Суперкомпактни” препарати поради високоефективна комбинација, не содржат други дополнителни супстанции. Ќе ги познаете по упатствата за дозирање на пакувањето. Симболот “кош за перење” со бројка, прикажан на пакувањето, го покажува бројот на можните парчиња облека во машината со содржината на едно пакување. Стандардно “кош за перење” е мерна единица за нормално извалкани алишта при средна тврдост на водата.

Како да перете без детергент?

Знаете ли за постоењето на т.н. сапунски ореви? Тоа се плодови на вид дрво коешто расте во Индија и Кина, чијашто внатрешна обвивка е богата со растителни сапунини – природно перат дамки, не предизвикуваат иритација и целосно се разградуваат во природата. Се разбира, не треба да го очекуваме од нив истиот резултат како од препаратите за перење (тие содржат уште повеќе агресивни материи). Но, ако однапред ги истретираме повеќе загадените делови на облеката со хидроген пероксид, а мрсните дамки со глина или алкохол, можеме да добиеме задоволителен резултат и што е најважно – тој е сосема безбеден.

Друга опција е комбинацијата од сапун, сода бикарбона и боракс – главната состојка во оваа комбинација е, се разбира, сапунот (на снегулки или рендан), а сода бикарбоната и бораксот само го засилуваат дејството за да се како што треба.